středa 18. prosince 2019

assad saydnaya patriarcha

Bašár al-Assad k mladým křesťanům

Syrský prezident figuruje určitě na prvních místech v modlitbách syrských křesťanů a jejich patriarchů, ti se za prezidenta modlí veřejně za skřípění zubů pekla, v tomto případě západního mainstreamu a vatikánského polosvatého islamizátora. Prezident v létě vystoupil na letním táboře mladých syrských katolíků v klášteře svatého Tomáše v Saydnaya, zdůraznil podíl křesťanů na porážce neokoloniálního projektu realizovaného silami terorismu, které chtěly na prvním místě rozložit syrský národ. Prezident akcentoval velký příspěvek křesťanů v civilizační variabilitě syrské společnosti a plurality jejích komponent. Křesťané po boku muslimů jsou spolutvůrci civilizace a humanity.  Prezidentovo historické pojetí plurality v konfrontaci s ideologickým multikulturalismem v EU. Podle prezidenta v samotné podstatě syrské identity je zakódována harmonická pluralita a koexistence a permanentní integrace různých společenských komponent. Prezident zpochybnil západní schema opozice majority a minority jako klíče k pochopení pozice autochtonních křesťanů na Blízkém východě.
       Podle prezidenta arabská civilizace není založena na etnických kategoriích, necílí na likvidaci různých historických komponent, ale na jejich zachování. Západní dogmatismus evidentně nechápe oč v komplikované syrské společnosti jde a kde jsou klíče ke společenské stabilitě a harmonii. Západ živil nejodpornější terorismus, který měl zlikvidovat sekulární syrský režim, pravděpodobně jediný možný politický systém schopný garantovat společenský mír, uchování všech historických komponent syrské společnosti a pluralitní sekularizovanou společenskou evoluci. 
    Syrští křesťanští patriarchové vydali v minulosti řadu prohlášení na podporu syrského prezidenta a vlády. Např loni prohlášení k bombardování Sýrie raketami NATO jako odveta za údajné používání chemických zbraní. Z prohlášení syrských křesťanských patriarchů (Jan X.  řecko-ortodoxní antiošský, Ignác Ephrem II. syrsko-ortodoxní antiošský, Josef Absi, řecko-melkišský Antiochie a Jeruzaléma..): brutální agrese proti syrskému národu; tvrzení USA jsou nepodložená; agrese, která ničí naději na mír a eskaluje utrpení; žehnáme odvaze, heroismu a obětem syrské armády při odvážné obraně bezpečnosti lidu; věříme, že armáda se neskloní před mezinárodním terorismem až do okamžiku, kdy poslední centimetr země bude osvobozen. Bohužel český stát stál v tomto případě na straně podlosti a agrese.
      13. prosince reportovala syrská televize o první křesťanské bohoslužbě po osvobození od terorismu v Arbinu, městě na východ od Damašku. První liturgie a současně zahájení rekonstrukcí na válkou poškozených církevních objektech. Bohoslužba se konala v přilehlých prostorách chrámu, vedl ji vikář antiošské diecéze Mgr. Luc (al-Khouri). Jiný vikář Mgr. Jean (Batach) v deklaraci syrské tiskové agentuře SANA vyjádřil velkou radost z první bohoslužby v Arbinu: „Syřané jsou odhodláni se vrátit do svých měst a rekonstruovat je“. Vikář pozdravil vítězství syrské armády při obraně země, dík obětem syrské armády se vrátila bezpečnost a stabilita, vánoce a Nový rok můžeme oslavit v míru. Ve videu v reportáži je zřejmé, že bohoslužby se v působivých historických prostorách účastnilo hodně lidí, mnoho moderně působících žen, nesrovnatelně víc lidí a mladých než na pražských seancích podobného druhu.      
         


Žádné komentáře: