úterý 6. října 2015

firenze

a.iltempo.it/cultura-spettacoli/arte/2015/04/28/la-divina-bellezza-non-solo-di-firenze-1.1409232

  Božská krása nejen ve Florencii


Pokud projíždíte Itálií, každý kámen má svou historii, každá krajina by mohla vyprávět a pokud se zastavíte a zaposloucháte do šumění stromů, můžete odkrýt v jejich skryté minulosti tóny Antonia Brunelliho nebo Luigi Boccheriniho. Jak je krásná naše Itálie. Úplný poklad, který ve svém nitru skrývá všechny odstíny dávné minulosti a zázraky umění.   Každý italský region je jiný, výjimečný ve své kráse a scénické architektuře. Toskánsko je jedním z těch koutů italského ráje.Velký básník sem situoval očistec i peklo.
    Florencie, jedno z nejkrásnějších měst na světě. Kolébka umění a architektury. Stále tam žijí ti velcí, kteří ve městě zanechali svou nesmazatelnou stopu. V Toskánsku se narodili Giotto, Brunelleschi, Donatello, Botticelli, Masaccio, Beato Angelico, Verrocchio, Ghirlandaio, della Robbia a konečně též Michelangelo a Leonardo da Vinci. A též se přihodilo, že tam v té době žili i velcí mistři slova. Dante, Boccaccio, Villani, Gucciardini, Poliziano a Machiavelli. Podle neznámého gravitačního zákona, krása opět přitahuje krásu. Mnohé jsou florentské galerie, muzea a monumenty, il Duomo, Santa Croce, gli Uffizi, Ponte Vecchio, Piazza della Signoria a Palazzo Pitti.
    Božská Florencie fascinuje a přitahuje návštěvníky celého světa. Giottova zvonice je jedna ze čtyř gravitačních bodů náměstí Piazza del Duomo. Katedrála Santa Maria del Fiore je třetím největším evropským chrámem. Variabilita stylů je svědkem proměny estetickým koncepcí v dlouhých staletích od založení až po dokončení stavby. Před katedrálou se nachází jeden z nestarších florentských chrámů Battistero di San Giovanni. S osmiúhelníkovou kopulí od Brunellesciho staletí čelí bleskům i zemětřesením. Krypta svaté Reparaty vede k prvním křesťanům ve městě. V listopadu se otevře muzeum katedrálního umění a budeme se moci opět obdivovat velkému Donatellovi.
   V regionu se nachází další slavná města Pisa, Siena a Lucca a pozoruhodné svojí architekturou a uměleckými poklady jsou další města Arezzo, Carrara, Pistoia a Prato. Pokud se zvědavý cestovatel chce nechat překvapit něčím neočekávaným a nepředvídaným, stačí když zavítá do Livorna, Grosseta nebo do Massy. Též tam potká cenné památníky minula.

Žádné komentáře: