sobota 15. července 2017

papez marcello perra

Nenávidí západ a chce ho zničit (Marcello Perra)..

Teze není nadsazená. Většina Argentinců z nekonečné ekonomické krize v zemi viní západ a židy. Oni bez viny. Potkat Argentince, který by se s tím neztotožňoval se mi nikdy nepoštěstilo. Papež není výjimka, od prostých Argentinců se neliší ani inteligencí, ani nesmyslností svých názorů, ale pouze nezměrným vlivem, který je pro západní civilizaci i celé křesťanství smrtonosný. Bývalý předseda italského senátu a filozof Marcello Perra, velmi blízký Benediktu XVI., v hovoru s listem il Matino. List nazval článek „Nenávidí západ a chce ho zničit“.
Předsedo, co soudíte o apelech papeže Františka k přijímání imigrantů, bez podmínek a kompletně všechny?
   Upřímně řečeno mu nerozumím, co říká je mimo racionální chápání. Je jasné, že všechny nemůžeme vzít: jistý kritický bod nesmí být překonán. Papež zdůrazňuje masívní, neohraničené přijímání imigrantů, kladu si otázku, proč to dělá? Jaký je smysl jeho slov? Proč mu chybí špetka realismu, to málo, co je absolutně nezbytné. Odpověď je jediná: papež to dělá proto, protože nenávidí západ, chce jej zničit a udělá všechno, aby dosáhl svého. Za jistý kritický bod naše společnost nemůže jít, pak už nemůže garantovat minimální nezbytnou důstojnost lidí na našem území. Brzy budeme svědky obrovské invaze, která způsobí totální krizi našeho tradičního způsobu života, našeho pojetí demokracie a samotného křesťanství. Reakcí na to bude válka. Papež to nechápe, jak je to možné?
   Papežovy důvody jsou racionální, žádné evangelické principy nevysvětlují papežovo počínání. Papež se zabývá pouze politikou. Okamžitý potlesk tu od tajemníka OSN, tu od nějakého předsedy vlády nebo odborů. Jeho principem je jihoamerický Peronův justicionalismus, nemá to nic do činění s politickou svobodou a křesťanskou matricí. Jeho křesťanství je kompletně zpolitizované.
U nekřesťanů nevyvolává žádné pozdvižení jako předchozí papežové?
   Itálii trpí záchvaty konformismu. Tento papež se zamlouvá části veřejnosti, dotýká se jejich základních instinktů a jsou ochotni aplaudovat každé jeho banalitě. Minulou sobotu v interview v listu Republica, papež pronesl apel k Evropě, vyjádřil obavy z nebezpečné aliance (Amerika, Rusko, Čína, severní Korea) proti imigrantům. Není něco takového zcela bizarním? Samozřejmě je to nesmysl, papež reflektuje všechny jihoamerické předsudky proti USA, svobodnému trhu, svobodě, kapitalismu. Udělal by to, i kdyby byl prezidentem Obama, ale je jasné, že dnes je to velmi nebezpečné, papež pluje na antitrumpismu v Evropě.
Proč to všechno, není to iracionální?
  Není. V něm exploduje celá revoluční radikálnost druhého vatikánského koncilu. Jsou to ideje, které vedou ke konci katolické církve, Koncil tenkrát předcházel studentským bouřím, sexuální revoluci a vůbec revoluci ve způsobu života. Předcházel a v jistém smyslu změny vyprovokoval. Změny vnesly laické prvky do církve samotné, byly tak hluboké, že vyvstalo nebezpečí schizmatu v církvi. Jen s obtížemi se tomu v průběhu let zabránilo. Pavel VI. tomu pomohl, a pak sám byl obětí. Jeho velcí papežští následovníci si toho byli perfektně vědomi a pokoušeli se to usměrnit. Vzdorovali a pokoušeli se o návrat k tradici. Excelentním způsobem, ale uzdy již byly puštěny: společnost a ne spása; pozemské bytí a ne božské je horizontem církevní hierarchie. Práva člověka, všechny bez výjimky, jsou referencí a kompasem církve, pro Boha a tradici se nedostává místa. Bergoglio se bez Boha perfektně obejde.     

Žádné komentáře: