pátek 20. září 2019

bergoglio messori strohm

Církev to není papež

Kostely prázdné, faráři a biskupové (i v Čechách) se domnívají, že jejich hlavním posláním je otvírat Evropu muslimským imigračním masám. Včera výjimečně dobrá zpráva z Bavorska, farář Ulrich Gampert na lavici obžalovaných, okresní soud v Sonthofen mu dal flastr 4000eur, víc než rok poskytoval tzv. církevní azyl 23letému afghánskému imigrantovi, který neměl povolení k pobytu v zemi. Bavorská evangelická církev okamžitě nabídla faráři finanční podporu. Luteránské kápo, biskup Bedford-Strohm, je na faráře Gamberta hrdý, prohlásil ve Weidenu. Luteránská bazilika v Jeruzalémě sponzorovaná tímto biskupem je centrem antižidovské propagandy, biskup samotný s katolickým primasem kardinálem Marxem z Mnichova, při návštěvě Chrámové hory, odhodili biskupské kříže, aby prý neuráželi muslimy.
     Kostely se vyprazdňují z mnoha důvodů, ale určitě jeden z hlavních důvodů je mizerná lidská kvalita kádrů, které církve vedou. Prostý farář v třicátých letech v jihomoravské vesnici znal obvykle řadu jazyků včetně mrtvých, znal teologii, a samozřejmě oplýval obrovskou emoční inteligencí, farář v šedesátých letech znal latinsky, církevní historii, měl vysokou emoční inteligenci a vysokou morální kvalitu s níž čelil protivám ze strany režimu. Jsou výjimky a ty jsou velmi světlé, ale generelně dnešní farář nezná nic z výše uvedeného, umí třeba tančit nebo má rád liturgii či chce pomáhat lidem. A biskup to je trapný extrakt této melánž.  Je jasné, pokud bůh dal něco lidem navíc, pak je to především rozum a pokud ten zmizel z církví, pak už nic moc nezbývá. Pomáhat lidem a hlavně imigrantům, jak akcentuje Bergoglio, umí i jiní.
      Vittorio Messori  je katolický spisovatel a žurnalista velkého jména, fajnový intelektuál, autor historického interview s Janem Pavlem II., v dobách, kdy interviewovat papeže nebylo moc módní, v Lafedequotidiana „Církev to není Bergoglio, to je Kristus, jsem znepokojen stavem církve“.
     Mnozí katolíci jsou velmi znepokojeni, ne ovšem v Čechách, možná to svědčí o tom, že zde žádní katolíci už nejsou. Messori říká, někteří už jsou přímo zoufalí. Církev není firma, podnik, nadnárodní společnost nebo stát, snad tedy nemůže padnout. Důvodů k znepokojení je mnoho, příští synod Amazonie, neví se, co chtějí dosáhnout, možná sňatky kněží.  Messori je znepokojen, ale doufá, církev to není Bergoglio a biskupové, ale jenom Kristus, který vládne duchem. Síly zla nezvítězí. Spisovatel naznačuje, že síly zla se nachází ve vatikánských komnatách. Věří, že Otec nakonec intervenuje, Bůh překročí naší omezenou kapacitu vidět podstatu věcí.
    Existuje jistý papežův i informativní konformismus? Existuje, je to velmi hmatatelné i v církvi. Je znepokojující, že pouze dva nebo tři téměř devadesátiletí kardinálové mluví a protestují. Čeští biskupové to určitě nejsou, ti dělají papežovi trapnou a servilní klaku. Mnozí biskupové a kardinálové, s kterými spisovatel mluví, lamentují a nesouhlasí, ale mají z papeže strach, mlčí. Už 2000 let se doporučuje papeže nekritizovat, ale tato tendence v současné době nabyla nikdy nevídaného vrcholu. Kdo vládne nesnese žádnou formu kritiky. Toto má být církev milosrdenství? Spisovatel napsal zdvořilý článek v Corriere della Sera, článek reflexí a otázek a okamžitě byl vystaven urážkám ze strany katolických médií. Dokonce vytvořili výbor, který žádal od Corriere, aby mu zrušila spolupráci. To má být církev milosrdenství, otevřená k dialogu? Jsem velmi znepokojen, říká spisovatel, ale doufám, že Kristus neopustí svou církev.
Komentáře ke spisovatelově slovům v Lafedequotidiana.
Creazionista. Otec bude muset zasáhnout, denně ztrácí tisíce duší. Nebude to mít snadné, ve Vatikánu nezůstane z víry kámen na kameni. Zaplatíme to i my, protože jsme nezabránili tomuto sajrajtu.
Giacomo. Věčný otec moc nespěchá. Jeho nepřítel zasel plevy a dehet do církve. Ve dnech hněvu Otce, satanovi služebníci budou vrženi do ohně věčného, neušetří ani jejich hlavu (papeže). Církev bude očištěna.
Franco. Celý Řím by měl jít do Vatikánu a protestovat proti papeži, den za dnem ztrácí tisíce věřících nejen v Římě. Musíme ho přinutit, aby rezignoval a zvolit nového papeže. Papež Benedikt XVI. to několikrát řekl.  
Arianna. Pokud budeme studovat životy svatých, pochopíme, kdo je Bergoglio. Nemá v sobě charitu. Heretik obdivovaný těmi, kteří neznají principy víry. Obzvláštní ignorant, co se týče přikázání božích, které jsou pro dobrého katolíka zákonem.


Žádné komentáře: