sobota 5. ledna 2019

salvini magritis orlando

V Neapoli vítání (imigranti ze Sea Watch)

De Magritis je starosta Neapole: „Sea Watch ať vylodí svůj náklad v Neapoli, jsou vítáni“. Giulia Bongiorno, ministryně veřejné administrativy: Neapol a Palermo se nachází v katastrofické situaci. De Magritis a Orlando (starosta Palerma) žijí v permanentních  provokacích, aby se zviditelnili, odpadky se tam válí po ulicích“.
      Dvě lodi neziskovek pod německou a holandskou vlajkou v maltských vodách.  Podle Messagera již několik dní nevybíravý pressing politruků Evropské unie, aby Itálie imigranty z lodí přijala, má jich přes milion a pár stovek k tomu nikoho nezabije, navíc když starostové Neapole a Palerma po nich tak touží. Ministr vnitra Salvini včera večer na předvolebním shromáždění v Pescaře něco takového vyloučil. Mluvil před 4 tisícovkami stoupenců zhruba 40 minut, shrnul dosavadní počínání vlády a kam  bude směřovat politika Legy. Salvini mluví (viz video). Za jeho zády stojí vedení regionální Legy, mírně aplaudují, někteří smskují. Je vidět, že Salvini není jedním z nich, je to vůdce, oni jsou lídři politické strany jako všichni ostatní, na které jsme zvyklí, on je jiný, nikdo v současné Evropě se neblíží jeho formátu. Je nenahraditelný a jeho role není nikým dublovatelná, bez Salviniho by všechno šlo po starém, dál cestou, na kterou jsme zvyklí desetiletí, v podstatě tato cesta je jenom pokračováním těch předchozích, včetně komunistických, se stejnou bídou a stejně mizernou perspektivou.
     Byli jsme zvyklí na podlé zákulisní manipulace bilakobzina, máme je v EU a aplaudujeme tomu. Z Messagera vyplývá jasná úměra, vezměte lidi z lodi a rozpočet vám už povolíme. Podle všech signálů ministerský předseda Conte nebyl dost rezistentní a podlehl bruselskému vydírání, včera místopředseda vlády Di Maio, jeden z šéfů M5s a architektů současné koalice, hlavní partner Salviniho ve vládě, poprvé porušil koaliční rovnováhu, prohlásil, že Itálie velkoryse vezme děti a ženy z lodí. Narušil tvrdou linii vlády, kde za imigraci zodpovídá výhradně Matteo Salvini a nikdo jiný.
     Salvini k tomu včera v Pescaře: „Dost s vydíráním, německá a holandská loď a opět je má přijmou Itálie. Milion italských dětí žije v absolutní bídě. Můžeme na lodi poslat lékaře, potravu, ale basta s vydíráním“.  Salvini neustoupí, i kdyby měla padnout vláda, celou situaci vystihl jeden krátký komentář na facebooku k projevu v Pescaře: „Buď neústupný, lid je s tebou. Salvini pokud projdeš i tímto svinstvem, budou tě už volit v Itálii úplně všichni“. 
       Před pár dny se v Itálii otevřela druhá fronta a facebookový komentátor měl na mysli též ji, je pro jednotu vlády mnohem nebezpečnější. Počátkem prosince prošel parlamentem zákon o bezpečnosti (decreto sicurezza). Zákon se zabývá bojem s mafií,  terorismem a imigrací. Rozšířilo se spektrum zločinů za něž může být žadatel o azyl okamžitě odsunut ze země. Omezil se rozsah humanitární ochrany, územní orgány velmi rychle rozhodnou, kdo na ni má nárok a pokud nemá, pak repatriační centra. Spolu s opatřeními proti pašeráckým lodím převážejícími lidi z Afriky, velmi rychle to redukovalo počet uznaných azylantů. Nově příchozí je ubytován ve státním zařízení a jeho žádost je rychle vyřízena,  není zde místo pro obecní ubytovny a hotely pro imigranty, které navíc zaměstnávají řadu lidí a jak je zvykem, blízkých obecní administrativě. Stát obcím financoval náklady na ubytovací zařízení a personál, s malým počtem žadatelů o azyl a s restrikcemi plynoucími z bezpečnostního zákona, obce začínají zavírat imigrační zařízení a propouštět jejich personál a to je důvod velké nevole levičáckých administrativ, zaměstnávali tam své věrné. Např. bizarní argumentace odborářů v Rovigu: „ztratili jsme imigranty a s nimi i šedesát pracovních míst“.      
      Starostové měst, které ovládá levice (Neapol, Miláno, Florencie, Palermo), vyhlásili bojkot zákona a podle všeho jej nehodlají aplikovat. Zákon zakazuje místním administrativám vepsání žadatelů o azyl, které ještě nešetřila azylová komise, do registru obyvatel. Boj starostů se zákonem má požehnání církve, janovský arcibiskup Bagnasco: „starostové se musí řídit soudem svého svědomí“, spousta starostů proklamujících bojkot zákona pochází z jižní Itálie a zde je často podezření, že na jejich svědomí participuje nejen svatá církev, ale i méně svatá mafie.
     Farář v Castelfranco Veneto Claudio Miglioranze: „Jdeme do občanské neposlušnosti, církevní a laická fronta proti politice vlády a Salvinimu“. Farář má na mysli spojení exkomunistů a papeženců. Dokonce farář Miassimo Biancalani volá po evropské frontě všech, kteří chtějí otevřít náruč masové imigraci, velké naděje tento farář vkládá do starosty Palerma Leolucca Orlanda, který je nejaktivnější v odporu proti bezpečnostnímu zákonu a proti Salvinimu. Orlando je starostou města s přestávkami od roku 1985, taky to tam tak vypadá.
      Jádrem sporu je rozdíl mezi nelegálními imigranty nebo neuznanými žadateli o azyl a uznanými azylanty. Pouze tito mají mít právo na „residenza“ (trvalý pobyt v obci) se všemi materiálními výhodami, které z toho vyplývají, např. podporu sociálních a zdravotních systémů. Podle starosty Palerma to není ústavní, právo na „rezidenza“ mají podle něho mít všichni, kteří na území města bydlí, ať třeba nelegálně. Starosta Milána Sala argumetuje tím, že pokud se všem, kteří do města přijdou, nedá „residenza“, nebudou mít z čeho žít a naroste kriminalita. Starostové těchto měst obvykle nejsou schopni ani ochotni organizovat pro imigranty jednoduché činnosti, jako je zametání ulic, aby se odlehčilo zatížení státních financí věnovaných imigrantům. Přednost v zametání tam mají potenciální voliči z levicových firem.  
    


Žádné komentáře: