pondělí 25. července 2016

ratzinger bergoglio

Joseph Ratzinger

„Jed ve Vatikánu“ nadepsal žurnalista Enrico Paoli svůj článek v italském il Libero. Odvolává se na interview Ratzingerova osobního tajemníka a současně prefekta papežovy domácnosti monsignora Georg Gaensweina v Schwäbische Zeitung.
Ratzinger se nikdy neobklopoval žádnými nulami a Georg Gaenswein byl jeho preferovaným spolupracovníkem. V současnosti je jakousi spojkou Ratzingera s papežem. Vždy v minulosti se monsignore Gaenswein úzkostlivě vyhýbal jakémukoliv vyjádření o postojích Josepha Ratzingera, které by se daly chápat jako náznak kritiky současného papeže. Ale není již nepřitakání forma kritiky?
   Ratzinger sleduje s velkým pohnutím to, co se odehrává v Německu, modlí se za nevinné oběti a za jejich blízké. Zdálo se takřka nemožným, aby velký teolog se teologickými záležitostmi přestal zabývat a monsignore Gaenswein to potvrzuje. S velkou pravděpodobností přímo na popud bývalého papeže. A na mušce samozřejmě není nikdo jiný než Argentinec na papežském trůně. Monsignore Gaenswein se v interview zabývá etickými i politickými tématy. Položil otázku o chystané papežově cestě do Osvětimi, plánované 29. července.
   Papež nechce v Osvětimi promluvit. Řeči, které tam pronesli Wojtyla v 1979 a Ratzinger v 2006 jsou považovány za historické.  Proč ne František – snad se chce vyhnout konfrontaci. S kým?
   Další otazníky, které zazněly v interview. Pokud chce papež něco změnit v doktríně víry, musí to říci jasně. Důležité doktrinální koncepty nemohou být změněny nějakou papežovou poznámkou. Nějakou deklarací riskantní interpretace. Někteří biskupové vyjadřují obavy z možného podlomení doktríny samotné.
   Monsignore Gaenswein po jistém zpochybnění papežské autority se zabýval důvody papežova chování.  Papež František je velmi ovlivněn svojí jezuitskou minulostí a svým působením v Buenos Aires, říká monsignore. Již během jeho biskupského působení bylo známo, že o čem je přesvědčen, to bude bez skrupulí a ohledů realizovat až do konce. Včetně nemístného přehánění. To dělá i jako římský biskup nyní, vysvětluje mosignore Gaenswein. Ve srovnání se svými předchůdci se vyjadřuje velmi nepřesně a nedá se to respektovat, je to jeho osobní styl, ale spojen s rizikem neadekvátní interpretace.
    Co se obzvlášť dotýká monsignora Gaensweina: papež, to je skála, ale ta se začíná viklat. Samotný fakt, že prelát vyjádřil pochyby o papežovi, implikuje domněnku, že Ratzinger pozorně sleduje vatikánské dění.
   Gaenswein pokračoval dál. Krátce po zvolení Bergoglia papežem se jeden biskup vyjádřil, že efekt Františka otevře církvi nové možnosti a všechno bude dobré. Ale došlo k tomu? K Františkovi chovají velkou sympatii politici evropští i světoví. Co se týče víry a věřících nezdá se, že by zde měl velký vliv. A statistiky o věřících mi dávají za pravdu. Účast na bohoslužbách klesá.  
   Viděno zevnitř, z centra světového centra – efekt František je pouze mediální (bublina).      

Žádné komentáře: