pondělí 27. června 2016

kristus luther

Vymažou Krista i Luthera

Co zbude německým evangelíkům (EKD)? Nic co by už dávno neměli. Pokrytectví a  duševní bída. V jednom posledním dokumentu evangelické konference (EKD) se distancovali od Luthera, od Krista to dělají již delší dobu. Prý se vztah evangelíků k islámu musí postavit na nový fundament. Opačně to neplatí.
Na pěti základních fundamentech stála reformace: Solus Christus (pouze Kristus); sola gratia (pouze milost); solo verbo (pouze slovo); sola scriptura (pouze na bázi Písma); sola fide (pouze skrze víru) – až do dneška to platilo. „Solus Christus“ se začal u evangelíků zpochybňovat, totiž jakápak exkluzivita Ježíše Krista v religiózně a kulturně pluralitní společnosti, v dialogu by se to mohlo zdát arogantní. Ohleduplní evangelíci nekladou podobné podmínky např. na muslimy.
    Reformní náhled na islám a náhled Luthera samotného na islám se z dnešního multikulti pohledu jeví jako polemický a jednostranný. Je kontraverzní dnešnímu politikaření německých evangelíků, kteří  pomalu konvertují k islámu.  Prý dědictví minulosti nesmí bránit setkání s jinými. Jaké setkání mají na mysli to nespecifikují. Tento a podobné bláboly publikovali evangelíci v předvečer 500. výročí reformace. Server Meras referoval o alkoholičce Kassmanové, která vedla německé evangelíky - navrhovala léčbu islámského teroru láskou. 

Žádné komentáře: