pátek 3. února 2023

bachmut destra

Bachmut

Ruská vojenská mašinerie se nezadržitelně rozjíždí a začíná se to podobat rudoarmádnímu pochodu ve světové válce. Ruská vojska téměř úplně vzala do kleští Bachmut a pronikla do města, italský magazín Destra válku objektivně  komentuje, včera píše, že Rusové ovládli masokombinát ve městě a pomalu po Lumumbově ulici pronikají do centra. Ukrajinci se hrdinně brání, podle Zelenského rozkazu vojáci úporně brání každou donbaskou dědinu, až do posledního dechu a kompletních ruin. A zde je velký problém. Ve válce přece nejde o tisíce zbytečných mrtvých, když už je jasné, že město nelze bránit, proč je nechat kompletně zničit a nesmyslně decimovat mládež vlastního národa? Válka dospěla do bodu, kdy se stala vrcholně nebezpečnou všem, ukrajinský prezident by měl konzultovat vlastní rozum a zodpovědnost před historií a ne štváče z NATO a jejich loutky typu Pavel a Boerbacková a okamžitě zahájit jednání o míru.

           Když koncem ledna vojenská skupina Vagner dobyla po krvavých bojích město Soledar, vůdce této vojenské skupiny Prigožin publikoval na Telegramu videa líčící situací v dobytém  městě, velkoryse dovolil ukrajinské straně, aby si v rakvích zahalených ukrajinskou vlajkou odvezla mrtvé, v hrůzné kulise podél polní cesty nikde nekončící řada rakví a kolony náklaďáků s mrtvými. Prigožin prohlásil, že mrtví musí mít  důstojnou poslední cestu. V podivné nadsázce uspořádal Prigožin smuteční ceremonii padlému bojovníkovi ukrajinské strany z cizinecké legie, rakev ve standartách legie a bojovníci Vagnera vzdávající čest. Pro ruské padlé inauguroval Prigožin hřbitov někde u Krasnodaru s impozantními sochami vojáků ve zbrani. Zajímavý chlapík tento Prigožin, fascinuje polovinu Afriky.
           Podobná tragedie se rýsuje v Bachmutu, na Telegramu na videích vojenských korespondentů jsou vidět pouliční boje, Ukrajina vzdá město až padne co nejvíc Ukrajinců a město se promění v ruiny. Ukrajinská armáda má obrovské ztráty, ale prezident tam posílá stále nové lidi, o tom, že Rusové město dobudou se v západních médiích nepochybuje. Korespondent Cyrille Luis z Figara reportuje z Bachmutu: "Pozorovací bod u ukrajinské jednotky na severu Bachmutu. Ruská vojska pár set metrů odtud atakují ve dne v noci. Dělostřelecké salvy mají rozměr Dantova pekla, exploze ze všech stran. Každý den postupují, říká ukrajinský voják, i kdyby to mělo být jen pár desítek metrů..." Bachmut, kdysi sedmdesáti tisícové město, dnes zůstalo pár tisícovek lidí, ukrajinský doprovod reportérovi říká, že většina z nich jsou proruští a doufají ve vítězství ruských zbraní. Místní pop otec Diakovský zůstal ve městě, v chrámu Všech svatých v centru Bachmutu každý týden slouží mši: "Jsem zde z vůle Boží, a zůstanu až do konce svých dní". Před kostelem zahalené bábušky a muži ošlehaných tváří si vyměňují pozdravy. Vztah ukrajinské moci k pravoslavné církvi, která má afilaci k moskevskému patriarchátu jde na ostří nože. Hlava církve patriarcha Kirill se v názoru na ukrajinskou operaci ztotožňuje s Putinem. Reportér píše, že rekvizice ukrajinské tajné služby proběhly v mnoho klášterech, někteří kněží byli zadrženi. Otec Diakovský říká, že se nemíchá do politiky, reportérovi je jasné na čí straně v konfliktu stojí. "Důležitější než války pozemské, jsou války pro záchranu naší duše." Stejně tak v tmavém chrámu přítomní věřící odmítají odhalit svůj názor na válku.
        Věřícím v bachmutském chrámu padá střecha nad hlavou a zarytě mlčí, o to víc budou české žáby Fiala, Pavel a spol. kvákat o pravdě boží. Celé dlouhé měsíce média vtloukají Evropě do hlavy, že Rusko zkolabuje, nejdřív se předvídal iminentní ruský ekonomický kolaps, zatímco Rusko spěje k průmyslové soběstačnosti a nebezpečně se propojuje s Čínou. Poslední prognózy MMF udávají, že v 2024 bude mít Rusko o procento vyšší ekonomický růst než Spolková republika, vyšší růst než Francie a Itálie, v 2023 má Rusko růst o 0,3 %, Německo o 0,1 %. Sankční strategie Evropské unie se obrátila proti ní, EU se ekonomickou válkou s Ruskem a ideologickou posedlostí propadá do ekonomické inferiority. Dnes Západ tvrdí, že eskalace je jedinou možností, jak zastavit Putina. NATO špatně rozšifrovává varianty války, ve hře jsou totiž dvě otázky, zastavit ruskou armádu a pak ji hnát zpátky s cílem zabrat Donbas, Krym popř. další a ustavit nad Ruskem natovský soudní tribunál. Kvůli zastavení ruského postupu, nemusí Západ eskalovat válku, stačí zahájit seriózní jednání o míru, na druhou otázku je jasná odpověď, Rusko nasadí úplně všechno, aby k tomu nedošlo.      

Žádné komentáře: