úterý 16. srpna 2022

salvini meloni

Za 40 dnů volby (v Itálii)

Včera, dá se říct, se objevila potěšující zvěst, rating Salviniho Legy se za posledních čtrnáct dnů zvedl o procento na 15,2%, s 24,3% vede FdI Giorgii Meloni, druhé je levicové PD s 22,8%, Lega třetí.  Salvini s programem, který nazval "Credo", objíždí zemi a komunikuje s občany, v tom byla vždycky jeho velká síla. Silnou součástí programu Legy je penzijní reforma, ústup od penzijního systému, který zavedla levice. Politická  levice, až na víc raket Ukrajině a pojistit bankám profit, dnes neoplývá kreativní fantazií v řízení společnosti. Levicová ministryně Fornero do penzijního systému automaticky přenesla befely bruselských byrokratů, něco  podobného zažíváme na vlastní kůži. Nic než zvednutí věku odchodu do důchodu, není možné. Penze k průměrné mzdě v Čechách v nejhorším poměru v EU,  prvním aktem vládnutí Fiala a spol. bylo ukradení pár stovek milionů příspěvku na seniorské cestování, přitom v korupčním mechanismu této vlády se dotují poloprázdné vlaky a nehorázné příjmy managementu státních drah a politických kompaňonů  v dozorčích radách.

         Salvini, a podobné programové body mají i ostatní strany pravicového bloku, chápe zajištění důstojného stáří Italů jako morální problém, který pramení v přirozenosti našeho života a jako takový musí mít vysokou prioritu. Podle jeho chápání, zohlednění etických principů ve vládnutí neprotiřečí efektivnosti řešení, protože oba dva principy vychází z jedné podstaty.  V Čechách problém "důchod, důchodce" provází škleb a urážky, které televize a politické partaje stěží zamaskují. Il Libero píše, že Salvini nastartoval velkou ofenzívu, aby dodal kyslík do peněženek pracujících a penzistů. Vůdce Legy má jasné ideje o daňové reformě a o radikálních změnách, které se dotknou důchodů. "Dodáme injekci likvidity do peněženek důchodců, kteří musí čelit čím dál větším nákladům a ztrátě kupní síly. Ke skutečnému posunu v kupní síle těch, kteří jsou už mimo pracovní proces, je zapotřebí rozhodný zásah, který změní obecný rámec finančního úřadu." Změnu daňového systému může efektivně realizovat pouze pravicový blok, který má blízko k reálné ekonomice, ovšem změnu nejen proto, aby se zvedly důchody, ale současně dodala ekonomice nová dynamika. Berlusconi, který má velmi blízko reálné ekonomice, několikrát opakoval, že chce důchodcům zvýšit dávky až na 1000 eur. Cíl pravice je jasný, zvednout příjem těch, kteří opustili zaměstnání a zajistit jim důstojný život.  
      Žurnalista Il Libero Gianluca Veneziani píše k předvolební atmosféře, kdy samozřejmě partaje kolaborující s EU použijí proti druhé straně veškeré demagogické nálože, musí se oprášit Occamova břitva. Verbální prvky se nemusí množit víc, než je nutné. Pokud používáte jisté pojmy, stačí k jejich vyjádření pár slov, čím jste stručnější, tím jste lepší, píše Veneziani. Pravice to pochopila. Meloni pod heslem "Připraveni..", tj. připraveni oživit Itálii, otevřít mladým budoucnost atd. Salviniho Lega "Věřím..", znamená vyjádření hlubokého přesvědčení o budoucích možnostech. Slogan evropskounijní progresívní levice je přinejmenším trapný, pokud není přímo hloupý, podobný jako loni blok Fiala Rakušan. "Společně pro demokratickou a pokrokovou Itálii", "Srdce a odvaha pro Itálii zítřků", "Braňme ústavu", asi ve smyslu, když nepovládneme, ústava bude narušena, což jsme taky slyšeli.

Žádné komentáře: