pondělí 15. srpna 2022

Byung-Chul Han putin

Pondělní politkafe

Válka je válka, je to sice pekelná záležitost, ale při listování novin si vynutí největší čtenářskou prioritu. Kadyrov dnes ráno (asi taky u kafe, v Čečně je čas posunutý) prohlásil, že borci Achmatu pod vedením Achmeta Sajdarchana se pod Severskem zmocnili ukreprajonu, jak to nazývá, "zabit jeden adorátor Hitlera, tři v zajetí, na naší straně nejsou ztráty..", a probíhá začistka. Zprávu nepotvrdily další zdroje. Informaci z Ukrajinské pravdy převzala řada evropských pravdivých zdrojů, úderem americké rakety HIMARS byl zlikvidován štáb žoldnéřů Wagnera v Polasné, dokonce zakladatel Wagnera Prigožin měl být v době úderu ve štábu. Na socsítích koluje dokonce přesná adresa štábu, podle dalších zdrojů si wagnerovci situaci sami inscenovali a raketa bouchla do prázdného baráku, i tak je to dobré.

          Další pozitivní zpráva, Amnesty International přišla k rozumu, rýsuje se "pravdivější" verze předchozího reportu o narušování mezinárodního práva ukrajinskou armádou, pracují na tom nezávislí odborníci, zdá se, že ukrajinská armáda nevlezla do civilních objektů, ale naopak, civilisté do kasáren. Slovenský ministr obrany Nagy, sice Ukrajinu podporuje, ale jak řekl, zpráva o tom, že slovenské stíhačky (už) byly předány Ukrajině, je pomluvou od opozice, stíhačky bude možno vidět dvacátého osmého na leteckém dni ve Sliači. O osudu stíhaček se rozhodne až po leteckých dnech.
          Česko na cestě za slávou, potěšující zvěst pro českou mládež a blok Adamová Fiala se naznačuje na anglické verzi estonských web novin err.ee. Lotyšský prezident Levits na sletu politické represe (před třiceti až sto lety) prohlásil, že Lotyšsko spolu s Českem přijde v EU s návrhem o celoevropském zrušení vydávání víz pro ruské občany, ať jezdí do Číny. Prezident též prohlásil, že se musí zrušit možnost získání lotyšského občanství pro Rusy (i narozeným v Lotyšsku),  kteří dnes podporují Rusko, v tomto případě nejde o politickou represi, ale o zaslouženou mstu. V estonských novinách je velká fotografie Lipavského s ukrajinskou vlajkou na klopě, jak se opírá o řečnický pult, "Česko je pro zákaz vydávání víz ruským občanům zeměmi EU". Lipavského břitká logika, "Česká vlády je přesvědčena, že zákaz víz obyčejným Rusům dá jasný signál ruské společnosti...", podle novin je zaplaťpánbu německý kancléř proti. Poslankyně EP za estonskou stranu Středu Jana Toom prohlásila, že Estonsko bude vypadat poněkud slaboduše, když zakáže vydávání schengenských víz Rusům, Estonsko nemůže nutit např. Itálii a Maltu, aby dělaly totéž. Podle poslankyně si sankce měly vynutit mír, ale jakým způsobem zákaz víz ovlivní mír na Ukrajině ji není jasné, žádná zákonná norma to neopravňuje. Poslankyně má strach, aby Estonsko nevypadalo slaboduše, Česko s Lipavským a Adamovou už nepokrytě slaboduché je.
        Německo-korejský filozof Byung-Chul-Han, kterého pozvali do Santanderu na Mezinárodní univerzitu Menéndeze Pelayo, kde měl přednášky o válce na Ukrajině a Putinovi (viz ), jeho úvahy převzala řada španělských informačních zdrojů. Velmi známý filozof přednášel v Santanderu týden, na závěr byla tisková konference. Byung-Chul-Han se vyjádřil o ruské invazi na Ukrajinu, domnívá se, že na tento konflikt je možno nahlížet jako na filozofický problém, kde je konfrontováno liberální a konzervativní myšlení. Han řekl, že Putin je politikem, který nejvíc přečetl filozofických textů, ruský prezident řadu let podporuje konzervativní filozofii autorů, jako je Ivan Iljin, aby posílil "sílu a narativ ruské identity". Byung-Chul Han definuje Putina jako konzervativce, který bojuje s liberalismem, "ruskému lídru jde o předání myšlenek těchto filozofů, aby vybudoval svou představu budoucího Ruska". Z těchto důvodů se Han domnívá, že konflikt lze číst ve filozofických termínech a myšlenkách, takže "pokračování v dodávkách zbraní na Ukrajinu, problém nevyřeší". O liberalismu Han řekl, že nepotřebuje demokracii, aby přežil, jako příklad uvedl Čínu, kde prosperující liberální ekonomika se obejde bez demokracie. O médiích Han na tiskovce prohlásil: "Buďte svobodní a staňte se profesionály informace, vyhněte se konformismu, názorová diverzita dává debatě hodnotu.." 

Žádné komentáře: