čtvrtek 3. března 2022

maio zemmour reconquete

Di Maio předevčírem, Marion Maréchal v neděli

Předevčírem v italské televizi chlapík, který má to štěstí, že je italským ministrem zahraničí (Di Maio), nebo jinak "ministrem bez důvodu", s čímž jsme v Čechách celkem dobře obeznámeni, na dotaz moderátora televize La7 jakou cestu z krize nabízí po smrtonosných sankcích Evropská unie ruskému prezidentovi, aby vůbec mohl nějak opustit ukrajinské bojiště. Moderátor připomněl italské přísloví, když řežeš psa, musíš nechat dveře otevřené, aby mohl utéci. Co EU nabízí Putinovi? Di Maio potvrdil své vysoké duchovní kvality, až v Itálii ztratí job, může dobře dělat ministra nebo ředitele televize v Čechách: "Myslím, že mezi Putinem a zvířetem je propastný rozdíl, tím zvířecím je on". Kupodivu i protirusky naladěný web to šokovalo: "Kdysi existovala diplomacie, která se do posledního momentu snažila o zastavení konfliktu". Výrok odsoudila šéfka opozice Giorgia Meloni a řada italských novin (Secolo d´Italie, LiguriaNotizie..), které kritizují ruskou invazi: "Maio nezná základní pravidla diplomacie; šokující výrok během přenosu italskému lidu, bude dlouho narušovat vztahy mezi oběma zeměmi, které donedávna byly přátelské..".

         Milánská univerzita zrušila v barbarském gestu přednášky spisovatele Paola Noriho o Dostojevském s odůvodněním, že nechce vstupovat do polemiky. Moc dalších identit západní civilizace už nemá, Dostojevský plus všichni, kdo mají ruský pas jsou vinni válečným konfliktem. Ruský fotograf Alexandr Gronský byl v Rusku zatčen za protesty proti válce na Ukrajině, italský region Reggio Emilia zrušil jeho účast na fotografickém festivalu, protože je Rus. Marco Zuccheti dnes v Il Giornale píše: "V Itálii se zdá, že situace je znepokojivá ve dvou rovinách, a obě souvisí s neschopností měřit věci zdravým rozumem. První rovinou je rostoucí rusofobie "pro dobrý účel", která začíná přesvědčením, že stojíte na správné straně historie a bojujete proti totalitě. "Všichni jsme Ukrajinci" a proto je legitimní šikanovat náhodného nepřítele. Kdo má ruský pas a neodsoudí podle předepsané floskule svou vlast, je zločincem.  Ti samí inkvizitoři jsou mnohem méně odvážní ve výrocích proti zločinům, který spáchá rektor nebo lídr strany. V  Miláně je snadné být proti Putinovi. Za druhé je velmi znepokojující vsugerovávat, že tanky vedou dirigenti nebo sopranistky (Grigorjev, Netrepko)..."     
       Ve Francii prezidentský kandidát Eric Zemmour říká, že Rusko je dnes agresorem, ale je rozdíl mezi agresorem a tím, kdo je zodpovědný, myslí tím NATO. Zemmour v neděli Macronovi navrhl, aby jmenoval Sarkozyho a bývalého ministra zahraničí Védrina za prostředníky v mírových jednáních, přidala se k tomu i prezidentská kandidátka Pecressová. Zemmour: "Sarkozy a Hubert Védrine se musí co nejrychleji odebrat do Moskvy a Kyjeva a dosáhnout klidu zbraní a vést konstruktivní jednání, která povedou k vitálnímu  míru pro celý kontinent". Samozřejmě Macronův tým něco podobného odmítl, Macron projevil nulitní charakter svých kvalit, několikrát s Putinem jednal, bezprostředně před invazí mu Putin telefonoval a sdělil mu k čemu dojde, francouzský chudák nebyl schopen zmobilisovat evropské politiky a intenzívní diplomacií dojednat s Rusy kompromis. Raději atomová válka než Ukrajina mimo NATO.  Zemmourovo hnutí Reconquete už nabralo 120 000 členů a každý den se přidávají další. K Zemmourovi se příští neděli na velkém shromáždění v Toulonu má přidat velmi vlivná postava francouzské pravice mladá Marion Maréchal le Penová, neteř předsedkyně RN a prezidentské kandidátky Marine le Penové. Marion Maréchal před pěti lety rezignovala na poslanecký mandát a opustila RN, založila a vede politický vzdělávací institut. Marion Maréchal je velmi populární u pravicových voličů, její podpora Zemmourovi může být rozhodujícím faktorem, který vynese Zemmoura do druhého kola.  

Žádné komentáře: