pátek 20. srpna 2021

eu usa zabava

EU zábava

Vydavatel Libera a hvězdný italský žurnalista Vittorio Feltri je velmi útočný stařec, ovšem ve fejetonech je tak ironicky vtipný, že si ho nikdo z šedého evropskounijního novinářského bloku, neodváží kritizovat, Meloni Feltriho kandiduje do městské rady v Miláně. V úvodníku v Libero k totálnímu kolapsu amerického imperialismu a jeho trapného apendixu v EU v Afghánistánu píše, že už jméno této země samotné mu leze na nervy. I sověti, když tam bojovali, vykazovali jistý stupeň rozumu. Bin Ládin organizoval atentát proti mrakodrapům v NY, Američany to iritovalo a chtěli se pomstít. Proti komu? Nejdřív proti Husajnovi v Iráku. Zničit jeho lid, abyste nakonec mohli diktátora jen tak pro zábavu pověsit. V tom čase Američany někdo špatně informoval, bin Ládin se podle jejich informátorů měl skrývat v Afghánistánu, považovali za nutné sehrát s tímto národem planetární komedii, nakonec ho vystopovali a zabili v sousední zemi. Hra skončila? Ale ne. Pokračovali v boji v Afghánistánu, aby exportovali ušlechtilý artikl, který jak víme z mainstreamových médií všichni chtějí – americkou demokracii. Dvacet let stříleli na Talibán s mozky kuřat v absurdním přesvědčení, že transformují fanatické fanoušky burek v bytosti s  respektem k západním politickým kostýmům. Západ promarnil za dvacet let peníze a životy a nic se tam nezměnilo, je to horší než dřív. V Evropě nám vládnou stupidní spojenci kreténů, píše Feltri.
        Dík Bidenovi si západní svět přivodil téměř zoufalou situaci, pokud se dají do pohybu statisíce nebo miliony lidí, kteří se liší od Talibanu jenom tím, že jejich welfare participoval na miliardách dolarů, které v zemi západ utopil, pak se Evropská unie rychle promění v islámský kalifát. Západní média, a omílá to i ČT,  operují často tím, že Biden sledoval dohodu, kterou s Talibanem podepsal Trump, ale Washington Times, který má blízko k demokratické straně, před pár dny napsal: „Trump slíbil odchod Američanů v závislosti na situaci v poli. Biden explicitně odmítl odchod vojsk podmínit situací v terénu: „Nemůžeme ničím podmiňovat náš odchod“, Biden dal talibanskému útoku zelenou..“, píše mainstreamový Washington Post. V této souvislosti není zarážejí jenom americká nekompetenčnost v zahraniční politice, ale ještě větší úpadek diplomacie Evropské unie, která selhala na celé čáře. Místo diplomacie jsme v posledních dnech svědky televizní hysterie v celé EU. Taliban byl přístupný diplomatickým jednáním i jistým ústupkům, jak dokazují jednání s Američany v katarské Doha v posledních letech. Hysterické kroky západních zemí zavřely možnost s Talibanem dojednat aspoň minimální respektování práv žen a civilnější formy standardů veřejného života. Západ měl protihodnoty, které mohl Talibanu nabídnout: legitimizaci jejich vlády, západ mohl dojednat nějakou formu své přítomnosti v zemi.
     Odhaduje se, že od počátku srpna se v zemi dalo do pohybu 2.2 milionu lidí, USA přijaly 2 tisíce Afghánců a slíbily asyl dalším 22 tisícům, trochu málo, když si uvědomíme, že v Evropě je jich už 250 tisíc, např. ve Spolkové republice 148 tisíc Afghánců a v Rakousku 40 tisíc, vydávají se za odpůrce Talibanu, ale kromě tohoto tvrzení se od nich ničím neodlišují. Vůdkyně italské pravice Meloni prohlásila „Za tuto humanitární katastrofu a politickou a vojenskou porážku musí nést zodpovědnost Bidenova administrativa, která způsobila, že z odchodu z Afghánistánu se stala historická katastrofa pro celý západ.“

Žádné komentáře: