čtvrtek 8. dubna 2021

meloni salvini

Copasir

Italská pravice má šanci se dostat k vládnutí jenom za předpokladu jednoty všech pravicových složek, tj. Salviniho Legy, Meloni Fratelli d´Italia (FdI) a Berlusconiho Forza Italia, která svým liberálním a proevropskounijním  kursem byla nejproblematičtější součástí pravicového bloku, vždy ochotna ke spolupráci s evropskounijními politickými filiálkami. Nyní se situace změnila, na Draghiho vládě participuje Lega i Forza Italia, za opozici se dá považovat pouze Meloni FdI, která jediná řekla ne Draghiho vládě.

        Účast Legy ve vládě, která je většinou tvořena levicovými ministry, byť důvody Legy byly sebepřesvědčivější, se ukazuje velmi problematickou. Salvini nemůže v očích Italů ztělesňovat roli lídra opozice vládě, kde sedí jeho ministři, ale která realizuje jen minimálně programové představy Legy. V politickém systému, který  opticky aspiruje na atribut demokratický, lídr opoziční strany musí být úplnou alternativou vládní moci, nejde jen o post ministerského předsedy, ale o další významné funkce a dnes klíčoví lidé Legy participují ve vládním aparátě. V pravicovém bloku byla neoddiskutovatelně vedoucí silou Salviniho Lega, po dvou měsících účasti na vládě jde v trendech veřejného mínění FdI konstantně nahoru a Lega konstantně dolů. Lega a FdI jsou stále spojenci, ale trochu to skřípe, poslanec Legy Raffaele Volpi vede důležitý parlamentní výbor dohledu nad tajnými službami Copasir, dokonce zákon ustanovuje, že předsedy výboru volí poslanci opozice, a dnes si oprávněně funkci nárokuje Meloni FdI. Předsedové obou sněmoven, kteří by měli jednat a prosadit změnu ve vedení výboru, zákon ignorují, logické by bylo  odstoupení Volpiho, dobrovolné nebo pod Salviniho tlakem. Salvini opakuje svoji v jiným případech dobře znějící floskuli „nezajímají mě fotely, nechávám je druhým“, v tomto případě to nezní moc adekvátně. Meloni se obrátila na Salviniho otevřeným dopisem, píše, že političtí odpůrci Legy a FdI dělají všechno proto, aby vnesli svár mezi jejich strany, každý den se objevují v tisku spekulace o sporech. Meloni píše, že vedení Copasiru není jádrem sporu, ale jde o zákon 124 z roku 2007, který ustanovuje, že předsedy výboru volí opozice, je to norma, která garantuje kontrolu nad tajnými službami, FdI hájí regule, které jsou nutné k fungování demokratického systému. Meloni vyzvala Salviniho, aby provedl to, co všichni do něho dlouhé týdny očekávají, aby vzal na vědomí neúspěch této vládní zkušenosti a vrátil se do opozičního bloku, v tomto případě bude FdI s velkou radostí dál podporovat Volpiho ve funkci předsedy Copasir.
          Na podzim se mají konat důležité komunální volby, volí se radnice v Římě, Milánu, Neapoli, Turíně, Boloni a Terstu, dnes mají tato centra většinou pod kontrolou levicové strany a jednota pravice je velmi žádoucí, Meloni požaduje schůzku pravicových lídrů, kteří se od ustavení Draghiho vlády nesešli, aby se dojednal postup jmenování společných kandidátů. Salvini si zde nepočíná moc korektně, jak napsalo Secolo d´Italia tahá kandidáty jako zajíce z klobouku. Je velké nebezpečí, že nejednotná pravice nezíská důležitý Řím, v minulých volbách to byl Berlusconi, kdo rozbil pravicovou jednotu, nepodpořil Meloni, která kandidovala na starostku.

Žádné komentáře: