pátek 12. března 2021

weber liliputan lidovci

Poněkud primitivní lilipután

V jedněch ruských novinách, když komentovali štvavé protiruské vystoupení Manfreda Webera, jak je jeho zvykem, novinář to uvedl frází „když odhlédneme od všech primitivních a omezených argumentů..“. Proč neříct plnou pravdu, Weber, který v Evropském parlamentu vede frakci lidovců, je primitiv, přímo výkvět německého politického hňupství, dědic degenerované herrenrasse bastlící stále dokola imperiální říše v bavorské knajpě nebo bruselském skleníku. Předloni když se hledal Junckerův nástupce, domníval se, že ho nahradí, ale jeho politické buranství nemohla (naštěstí)skousnout ani Angela Merkelová. Weber stejně jako Soder, Seehoher vzešli z bavorské CSU, strana vládne v Bavorsku od války bez přestávky, volby asi nejsou zfalšované, ale liberálně demokratický systém to není. 

       CSU má nálepku konzervativní, ale  přeorientovala se na pokrok, Seehofer organizuje hony na Alternativu pro Německo a podílí se na masové imigraci do Evropy. Weber vyštval z frakce lidovců v Evropském parlamentu Orbánovu Fidesz, obviňoval Orbána z nacionalismu a pošlapávání zákona. Maďarský poslanec Tamas Deutsch přirovnal Webera ke gestapu. Weber nedávno v hovoru s Die Welt kritizoval Orbánovu údajně nacionálně populistickou politiku a kulturní boj, jak o něm Orbán mluví. Co předhazuje Weber (a s ním např. i čeští lidovci) Orbánovi? Maďarská vláda praktikuje úspěšnou konzervativní ekonomickou politiku, podporuje rodinu, kulturu, sport. Razantními opatřeními potencuje porodnost. Na postavě Webera se dá rozšifrovat celá tragedie dnešních lidovců a křesťanských demokratů. Operují se stejnými tradičními termíny jako kdysi, ale nabili je pokrokovým obsahem, podle Orbána Weber se přidal ke klubu levicových, podle této politické geometrie politická pravice je apriori extrémní nebo synonymem fašismu a homofobie. Politická levice není nebezpečná ideálům lidovců, ani svobodě a demokracii? Lidovci nejdřív vykopli z frakce Brity, pak konzervativce PiS a nyní křesťanskou konzervativní Fidesz. Podle Orbána Brusel musí pochopit, že cílem není kulturní  a liberální homogenizace Evropy, ale konstrukce aliance svobodných národů.
         Součástí Weberovy pokrokové politiky je hlubinná nenávist vůči všemu ruskému, asi mu to narouboval dědeček z wehrmachtu, jinak se to nedá vysvětlit. Loni v Europarlamentu: „Evropský politik si nesmí zahrávat s historií, nesmíme přijmout Putinovu snahu o přepsání historie. Pakt Molotov-Ribbentrop přivedl svět k druhé světové válce“. Proč asi Weber odpustil Adolfu Hitlerovi rozpoutání světové války? Weber lže a deformuje fakta, mnichovská dohoda pro něho znamenala oprávněné uspokojení nároků německého národa?  Weber v 2019 v Polska Times: „Nemám žádných pochyb, že Rusko zamýšlí rozrušit evropskou solidaritu, je dokazatelné, že Rusko to dělalo před hlasováním o Brexitu, Rusové nesou zodpovědnost za to, jak to vypadá na Ukrajině, Rusko je agresívní, musíme zavést další sankce.. Projekt Nord Stream 2 odporuje evropským zájmům..“. Weber při návštěvě Ukrajiny v roce 2014 podpořil krymské extremistické Tatary (Medžlis), podpořil rozkol v pravoslavné církvi a postavil se proti oprávněným požadavkům ruského obyvatelstva na východní Ukrajině, což mj. akceptovala i Thatcherová, ale ta měla jiný intelekt než Weber. Thatcherova tvrdila, že minimálně Ukrajina musí zůstal buffer zónou mezi Ruskem a Evropou, Weber a spol. tam lifrují zbraně a Ukrajince štvou proti Rusku. Liberální internacionalista Weber má vizi spojených států evropských se silnou centrální, německy nasměrovanou byrokracií. Ruské EADAILY charakterizují Webera jako trpícího těžkou formou parafrenie, což popsal před sto lety Kraepelin jako paranoidní klamy chronicky posedlého vědomí a na druhé straně je to pozice bezzásadového politika v americkém žoldu. Jednoduše typický evropský byrokrat, který nepřekročí svůj stín, Viktor Orbán řekl, že Weber mu ve své malosti nikdy neodpustí, že nepodpořil jeho kandidaturu na evropskounijní předsednictví. EADAILY píší, že Evropa měla politiky typu Kohl, Thatcherová, Mitterand atd., s jejichž názory nebylo nutné souhlasit, bylo možné se s nimi přít, vést jednání a dojít k závěrům a kompromisům, které strany naplnily, ale lze něco takového s Weberem a jemu podobnými? Předchozí politickou gardu nahradili liliputáni.
    

Žádné komentáře: