sobota 13. března 2021

vakcína generika

Amorální blokáda

Na mapě na stránkách organizace „Lékaři bez hranic (MSF)“, která je neoddiskutovatelně humánní organizací, je Česká republika označena jako země, která blokuje produkci generik proti Covid-19. Na vývoj vakcíny čerpaly velké farmaceutické firmy nemalé procento ze státních prostředků nebo od neprofitových organizací, jak se uvádí na serveru BBC. Malý počet zemí, mezi nimi i ČR, blokuje při jednáních WTO výjimku, která by otevřela globálnímu jihu přístup k patentům na vakcíny proti covidu a mohly se levně produkovat. Lékaři bez hranic vyzývají tyto země, aby okamžitě přestaly blokovat návrh, který by zachránil velké množství životů v chudších zemích. Experti MSF říkají, že mRNA vakcinová technologie, na níž jsou založeny Pfizer, Moderna a Curevac, je velmi snadno a levně reprodukovatelná a adaptovatelná na různé varianty koronaviru, vakcíny se dají produkovat na místech, kde se předtím nevyráběly, pokud dá WTO signál, produkce může začít během pár měsíců.

      V provolání MSF se praví, že navzdory kritické zdravotní situaci spojené s covidem, malá skupina zemí (mezi nimi ČR, USA, Austrálie, Norsko atd.)  blokují svým obstrukčním přístupem zahájení jednání, které by umožnilo eliminovat monopol na intelektuální vlastnictví vakcíny a vedlo k rychlé produkci generik. Vlády, které blokují eliminaci monopolu dobře ví, že farmaceutické firmy to dobrovolně neudělají, přišel čas na změnu, ne na charitu, praví se v prohlášení. Situace s covidem trvá už přes rok a kromě vakcín se žádný účinný prostředek neobjevil. Vakcinace začala, ale vakcín se zdaleka nedostává na všechny, z jakého důvodu evropské země blokují rychlou produkci generik? Když se nezačnou generika vyrábět dnes, tak kdy jindy, ptá se ředitel světové zdravotní organizace WTO Adhanaom Chebreyesus. Iniciativa původně přišla z jižní Afriky a Indie, oponují ji země Evropské unie, USA, Svýcarsko, Japonsko atd., které mají silný farmaceutický průmysl. Iniciativa má podporu 100 členských zemí WTO ze 164. Antihumánní politika zemí, které produkci generik blokují je zřejmá z faktu – 60% očekávaných vakcín si zajistily země s 16% světové populace. Kanada, USA  a evropské země dokonce blokují několikrát víc příštích vakcín než činí počet jejich obyvatel, Norsko např. třikrát tolik. Podle WHO 75% vakcín dostalo 10 zemí. Politika Evropské unie je absolutně nekompetentní ve všech směrech, od vakcín až po ekonomiku, podle International Chamber of Commerce  globální ekonomika ztratí 9.2 bilionů dolarů, pokud se rychle nenasadí vakcína po celém světě, polovina této sumy připadá na rozvinuté země. Generika by přitom pomohla i rozvinuté Evropě, na potenciální výpadek produkce AstraZeneca nemá Evropská unie žádnou odpověď. Svět potřebuje 15 miliard vakcín a to okamžitě.    
         Zahraniční politika České republiky se dá označit za Biafru ducha, padli jsme do velkého bahna, okamžitě by měli být nahrazeni představitelé tohoto ministerstva a přeorientována naše zahraniční politika. Zahraniční politika českého státu se ve vrcholnějších obdobích státu orientovala pragmatismem jdoucím ruku v ruce s mravním aspektem, i v komunistickém období ministerstvo muselo najít mravní oprávnění pro postupy, které občan nepovažoval ze korektní, např. dodávky zbraní angolské MPLA musely mít minimálně rétorické mravní zdůvodnění ve zbraních pro druhou stranu od amerických imperialistů. I v komunistickém období se zahraniční politika vznesla do neuvěřitelných výšin, jako byly zbraně pro Izrael nebo podpora Biafry, podpora národním aspiracím zemí třetího světa atd. Blokování produkce generik se bude uvádět jako absolutní propad naší zahraniční politiky. Jaké mravní zdůvodnění dá dnešní ministerstvo pro zablokování produkce levného léku globálnímu jihu Českou republikou, blokování generik je jasně v zájmu velkých farmaceutických gigantů. Česká republika by měla mít českou zahraniční politiku, která by odpovídala našim pragmatickým zájmům a mravním normám, které nefavorizují gigantické korporace. Pandemie navíc naznačila, že stát musí převzít do svých rukou i zodpovědnost za zdravotní stav populace, včetně vývoje a produkce léčiv a zdravotních pomůcek a zařízení, navíc to bude velký impuls k průmyslové obnově, ke zkvalitnění managementu všech úrovní a impuls k českému technologickému progresu.

Žádné komentáře: