pátek 5. března 2021

vakcina covid

 Čaputová, Petříček a spol.

Skupina evropskounijních fanatiků antiliberální manýrou pošlapává základní právo jisté části evropské populace, právo rozhodovat o svém zdraví a v tomto případě se nechat očkovat ruskou vakcínou. K hodnocení kvality vakcín dnes už existuje dostatek empirického materiálu, aby národní politikum převzalo zodpovědnost, tanec bruselských kašpárků s jejich národními apendixy kolem nesmyslné evropské certifikace není moc bezpečný pro zdraví Evropy, je jasné, že nejde jen o kompletní selhání evropskounijních rozhodovacích center, ale celého evropskounijního zdravotního systému.  V situaci, kdy evropskounijní média místo informování desinformují a klamou, je jedině vlastní mozek nejvíc kompetentním, aby vyhodnotil fakta o vakcínách. Český občan má právo se domnívat, že pořád ještě existuje republika a požadovat od funkcionářů státu, aby plnili to, co je jejich povinností a urychleně zajistili ruskou vakcínu, její cena je zlomkem toho, co stát platí západním farmaceutickým firmám.

        Ideologické pověry a politické podvody evropskounijních fanatiků ohrožují zdraví milionů. EU si objednala u firem Pfizer, AstraZeneka a Moderna 2.6 miliardy vakcín, firmy dodaly 51.5 milionů s tím, že sjednaný objem vakcín nemohou v dohodnutých termínech dodat. Vakcinaci v EU to prodlouží o několik měsíců, ovšem vládnoucí kastu bruselských byrokratů to neznepokojuje. Ruská vakcína Sputnik je od ledna podaná k registraci v evropské agentuře EMA, zdálo by se logické, že certifikace proběhne v nějakém urychleném režimu, když už ji Čaputová, Petříček a spol. tak nezbytně potřebují, ale nic takového. Von der Leyenová prohlásila, že EMA musí vše pořádně prověřit, prověřování vezme až 4 měsíce, podle Leyenové chce Evropa též prověřit pomocí inspektorů ruské závody, kde se vakcína vyrábí. Zde se dá mluvit o sabotáži nebo jsou bruselští byrokrati napojeni na penězovod od farmaceutických firem. Po měsících neužitečné byrokracie a promarněného času evropská agentura EMA tento týden potvrdila, že zahájila proces certifikace, EMA se bude ruskou vakcínou zabývat…, žádný časový horizont, ale tisíce pochyb a mlžení. Paralelně s tím oznámil Kiril Dmitrijev, ředitel společnosti, která produkuje ruskou vakcínu, že velmi rychle je Rusko schopno dodat 50 milionů vakcín. Ředitel twittoval, že vítá EMA inspektory na produkčních zařízeních, jsme všichni ve válce proti covidu a politika musí jít stranou. V normálním světě, ale Evropská unie není vůbec ničím normální. Evropská unie uzavřela neprůhledné dohody o dodávkách a platbách s různými farmaceutickými firmami s nejasným termínem plnění, firmy mění termíny a podmínky dodávek, výsledkem je málo vakcín a zpomalený rytmus dodávek.  Např. Pfizer snížila dodávky, aby údajně zvládla modernizační práce v belgickém závodě Puurs, po dokončení prací se zvednou dodávky. Ruskou vakcínou se očkuje po celém světě a Brusel se tváří, že se nic neděje a navíc Rusko pomlouvá. Mluvčí EU Keersmaecker: „Jde o citlivé téma, nelze říct, že výrobce vakcíny Sputnik bude schopen splnit kritéria stanovená pro vstup do portfolia očkování. Ale ani to by nestačilo, výběr dodavatelů léčiv není na samotné Komisi, ale taky na členských státech“.  Proč tedy nerozhodují rovnou členské státy bez zbytečné intervence EMA?
      Samozřejmě do hry vstupuje i politika, EU propaganda líčí Rusko v obrazech třicátých let a evropskounijním pokrokem vyškolené kádry tomu věří. Von der Leyenové je divné, že Rusko předkládá světu miliony vakcín, ale s očkováním své populace postupuje pomalu, echo její geniality se dalo zachytit i v českých médiích. Prezident Putin v úterý na setkání s paramedicínským personálem řekl, že v Rusku 2 miliony lidí dostaly obě dávky vakcíny a 2 miliony první dávku, rytmus očkování pomalu akceleruje. Ruská obezřetnost má řadu příčin, jako je vyhodnocování účinnosti vakcíny, zachycení bočních efektů a taky proto, že ruská populace se sama do očkování nehrne, totiž dopad covidu na ruskou populaci nebyl zdaleka tak silný jako v USA nebo v EU. Během několika měsíců budou v Rusku dostupné další vakcíny a soudí se, že budou mít lepší parametry než Sputnik. Politická impotence EU a jejích národních filiálek, ideologická interpretace fakt a slabá kompetence vládnoucích najít po roce pandemie aspoň částečně adekvátní a přesvědčivou odpověď jsou symptomem hluboké krize EU. Evropskounijní podlost Petříčků a spol. nezapomene ani v okamžicích tíživé pandemie žvanit o protiruských sankcích a nasazovat nové, Rusko na oplátku levně dodá lék. Letargie evropskounijních struktur je zarážející např. ve srovnání s přístupem marocké vlády. Koncem února v Maroku dostalo vakcínu 3.6 milionů obyvatel, tj. 10% populace, Maroko předstihlo Francii, Německo a Itálii, přitom plošné očkování zahájilo později než EU, první vakcíny se distribuovaly 28. ledna, symbolicky první dózu vakcíny dostal král Mohamed, král je jiná klasa než předáci EU, Merkelová se vyjádřila, že nespadá do věkové kategorie očkovaných. Marocká vláda plánuje naočkovat do konce dubna 80% populace. V Maroku se distribuuje čínská vakcína Sinovax a AstraZeneka.   
  

Žádné komentáře: