sobota 14. listopadu 2020

karins stoltenberg putin

Karinš a Stoltenberg kontra Putin a Tigranakert

Od loňského roku je rodilý Američan Karinš ministerským předsedou vylidňujícího se Lotyšska, Američan může být v Evropě přínosem jako učitel americké hatmatilky, pokud má talent a píše krásnou literaturu, může být ozdobou místních kaváren, další uplatnění je sporné. Karinš není dobrou volbou pro baltickou zemi. Včera v rámci tzv. Rižské konference Karinš prohlásil: „Rusko je pořád velkým problémem – nejeví žádnou iniciativu ke změně“. Karinš uváděl jako příklady ruské hrozby a vměšování Ukrajinu, Gruzii a.... Náhorní Karabach! Sekundoval mu Stoltenberg z NATO. Pravděpodobně si výroků těchto dvou štváčů ještě nevšimli místní Arméni, určitě by museli reagovat, celá Arménie se měsíc modlila za to, aby Rusko vstoupilo do hry, jaký úděl Karinš a Stoltenberg navrhují pro obyvatele Náhorního Karabachu, jejich spojenec z NATO stál za zády po zuby vyzbrojeného Ázerbájdžánu v měsíční nerovné válce, kdy zahynulo několik tisíc lidí a kolem šedesáti tisíc lidí přišlo o své domovy.

      Skvost dávné minulosti lidstva Tigranakert padl do muslimských turkofonních rukou, archeoložka jerevanské univerzity Ljuba Kirikosjan, která se řadu desetiletí podílela na archeologickém výzkumu Tigranakertu, prohlásila, že v azerbájdžánkých rukách čeká citadelu Tigranakert osud jiných arménských památníků na jejich území. Ázerbájdžán na mezinárodních fórech zpochybňoval archeologické objevy v Tigranakertu. V komentářích čtenářů ke zprávě s Karinšovými výroky v novinách RuBaltic, čtenáři píší, že Karinš samotný je největší hrozbou pro Lotyšsko, je to jednoduché, není NATO-není hrozba. Karinš tlachá o ruském vměšování v Náhorním Karabachu, svědčí to o vysokém stupni podlosti a ignorance Američana v Rize, ve všech arménských novinách na prvních stránkách vítají ruské mírotvorce, všechny politické subjekty se předhání v proruských sympatiích a Karinš to prezentuje jako hrozbu pro Evropu a žádá víc tanků a bomb nejlépe atomových na východoevropské hranici. Totální ztráta soudnosti.
      Včera se objevila zpráva, že Komise EU věnovala Ázerbájdžánu a Arménii finanční prostředky na pomoc civilnímu obyvatelstvu, které válkou utrpělo, Evropská unie postrádá i elementární cit pro spravedlnost, ale oplývá velkou vulgaritou, desítky tisíc Arménů z Náhorního Karabachu přišly o své domovy a Evropská unie věnuje finance agresorovi, který způsobil v Karabachu zkázu. Prezident Putin včera rozhodl v gestu velkého státníka, prezident prohlásil, že v Karabachu zahynulo kolem čtyř tisíc lidí, osm tisíc zraněných, utrpěla i řada civilních obyvatel, uprchlíků je několik desítek tisíc, obyvatelé Karabachu potřebují pomoc. Prezident podepsal ukaz o zřízení centra humanitární pomoci v Náhorním Karabachu, na činnosti humanitárního centra  se podle prezidentova rozhodnutí budou podílet ministerstvo pro civilní obranu a řešení krizových situací, ministerstvo zahraničí a bezpečnostní federální služba, organizaci humanitárního centra přikázal prezident ministerstvu obrany. Centrum se bude zabývat návratem uprchlíků do svých domovů, obnovením občanské infrastruktury a zabezpečením podmínek pro normální život v Náhorním Karabachu. Prezident přikázal ministerstvu zahraničí zabezpečit spolupráci centra s  komisařem OSN pro lidské práva a s UNESCO. Ministr civilní obrany a řešení krizových situací prohlásil, že speciální skupina pomoci, včetně mobilní nemocnice, během osmi hodin odletí do Karabachu.  

Žádné komentáře: