čtvrtek 29. října 2020

lockdown utlum

Komplet útlum?

Udeřila druhá vlna pandemie a zrovna Česko má nejhorší čísla, i když srovnání s ostatními není statisticky moc prokazatelné, je jasné, že v situaci, kdy televize bije na svůj sto padesátý poplach a šíří paniku, kde se dá, jednou bude málo lůžek pro fatálnější stádia choroby, když administrativa nemocnic přemění lůžka rehabilitačních oddělení v covidová, TV naříká, co chudáci rehabilitovaní, ze sportovní haly se udělá lůžkové oddělení, televize opět naznačí nějakou „závažnou“ vadu. Vláda chtíc nechtíc, když připustila, aby  TV diktovala postupy, musí teatrálně jednat, aby přesvědčila veřejnost. Radikální pomocí příštím nemocným by bylo okamžité snížení státní dotace na českou televizi na čtvrtinu a razantní zdanění příjmů komerčních televizí a za miliardy z těchto zdrojů nakoupit reanimační aparatury nebo nejlépe potencovat jejich produkci v Česku. V situaci, kdy se výjimečně od státních funkcionářů očekává duchovní práce, aby vymysleli nějaké inovativnější postupy řešení, musí nekonečné hodiny proklábosit s impotentními žvanily z ČT. 

       Podle mnohých francouzských odborníků vinu za nárůst počtu nemocných v posledních týdnech má hlavně cestování v období letních dovolených, otevřené hranice a nedodržování přirozené prevence. Česká televize v letních měsících permanentně vyvolávala emoce nad problémy cestovních agentur a de facto propagovala vnitrostátní turistiku, případná administrativní opatření omezující dovolenkové cestování a přeshraniční styk by se v důsledku této propagandy setkalo s odporem. Ovšem poslední týdny česká televize naznačuje  trestní zodpovědnost politických činitelů za novou pandemickou vlnu, vytáhla z rukávu matematika, který tvrdil, že ve svém modelu novou vlnu predikoval již v srpnu. Profesor Massimo Clementi, ředitel mikrobiologické a virologické laboratoře v nemocnici San Raffaele v Miláně, který o virových infekcích bude víc informován než kdokoliv jiný, včetně wip tlachalů z ČT, úternímu Il Giornale řekl, že je tragedií, když se diskuze virologů odehrávají v televizích a mísí se do toho matematici a astronomové, profesor Clementi řekl, že je to totéž jako kdyby chtěl radit kriketovému svazu. Podle profesora matematické modely takřka s jistotou selhávají, staví na jednoduchých materiálních předpokladech, které v medicíně neplatí, profesor Clementi se odvolává na profesora Donata Greca, zakladatele epidemiologické laboratoře italského centrálního zdravotního institutu, který striktně odmítá matematické modely v medicíně.       Profesor Clementi se domnívá, že lockdown není dobrý, nemůže trvat věčně a pokud se rychle nenajde nějaký účinný protivirový prostředek, jako je např. vakcína, po uvolnění karantény se objeví horší parametry než před karanténou.
        Profesor teoretické fyziky z římské univerzity Giorgio Parisi  v Huffingtonpost prohlásil, aby lidi neumírali, opatření lockdown musí být co nejdrastičtější, tento profesor spolu s dalšími, jako je profesor matematiky z Pisy Luigi Ambrosio, jehož specializací je variační počet, profesor aplikované ekonomie Gianfranco Vesti, prezident národního vulkanologického ústavu Carlo Doglioni, profesor numerické analýzy Alfio Quarterioni, význačná astronomka Alessandra Celletti a desítky dalších vysoce otitulovaných, napsali prezidentovi Matarellovi dopis, kde požadují co nejtvrdší lockdown. Tyto veličiny žijí celoživotně v lockdownu a pravděpodobně se domnívají, že je to léčivý způsob životní cesty. Je to jejich privátně estetický postoj, který v průniku s prostorem pandemie dává disjunktní množinu. Profesor Clementi říká v IlGiornale, jak by tyto veličiny reagovaly, kdyby skupina jiných profesí napsala dopis, kde by navrhovala postupy v jejich profesním oboru.    
       Lockdown, útlum všeho, ano nebo ne?  Včera francouzský prezident oznámil přísnější karanténní opatření a částečný útlum, školy však budou běžně fungovat a domovy pro seniory budou otevřeny návštěvám příbuzných, Francie si nemůže ekonomicky dovolit útlum v rozsahu první vlny. Odborníci říkají, že momentálně není nic jiného možné, protože kapacita nemocničních zařízení je u   konce, lékaři argumentují, že lockdown může trvat jen krátkou dobu než se situace stabilizuje nebo ještě lepší by byl cílený útlum. V žádném případě nevede k prospěchu věci pasívní ztlumení státní ekonomiky v očekávání, že se něco zastaví a vylepší.
       Ve Španělsku má útlum regionální podobu, televize dlouhodobě provádí jakousi pedagogickou osvětu, např. restaurace jsou otevřeny, ale dennodenně TV ukazuje jakým způsobem jsou obsazovány a jak preventivně si počíná personál, aby se minimalizovalo šíření nákazy. Domovy důchodců jsou otevřeny, ve Španělsku není možné zamezit kontakt s nejbližšími, ale TV ukazuje jak se vyvarovat i zde přenosu. ČT na druhé straně v případě domovů důchodců od jara lamentuje nad tím, že personál těchto  zařízení často osazenstvo nakazí. Nic se s tím nedá dělat, je to fatální záležitost?

Žádné komentáře: