sobota 10. října 2020

karabach mir

Příměří

Po jedenáctihodinovém jednání ministrů zahraničí Arménie a Ázerbájdžánu v kabinetu ruského ministra zahraničí Lavrova podepsána dohoda o příměří, vstoupí dnes v poledne v platnost, obě strany se zavázaly ve formátu tzv. Minské skupiny otevřít substanční jednání s cílem mírového vyřešení sporu. Mluvčí ministerstva zahraničí Zacharovová ráno řekla, že pochopila, že svého ministra nezná, když sledovala jedenáctihodinový vyjednávací maraton. Arménský ministr zahraničí Mnacakanjan dnes ráno v rádiu podtrhl úlohu ruského prezidenta, jehož role pro uzavření příměří byla podstatná. Arménie si na chvíli vydechla. Až do hodiny příměří zuřily tvrdé boje, ještě dnes ráno Ázerbájdžánci raketami ostřelovali jihoarménské město Kapan a okolní vesnice. Arménské ministerstvo obrany zveřejnilo ráno spisek vojáků, kteří dnes v noci na frontě zahynuli. 28 jmen vesměs mladých mužů, rok narození kolem 2000, nejmladší Petrosjan Edgar, narozen 2002. Když si uvědomíme, že v Arménii žije jenom 2.5 milionu lidí a den za dnem se jí pouští tímto způsobem žilou, nebude dlouho trvat až úplně vykrvácí. 

      Válku zahájil po zuby vyzbrojený Ázerbájdžán, jeho nároky na Karabach vyplývají z rozhodnutí Stalinových komisařů o administrativním začlenění území Karabachu do Ázerbájdžánu, tisíce let patřilo území Arménii, navíc obývané Armény, rozhodnutí referenda v 1992 obnovilo přirozený stav. Pro Evropskou unii, která hystericky likviduje a očerňuje jakékoliv zmínky o Sovětském svazu včetně pomníků a vědeckých vrcholů, je Stalinova libovůle a osobní averze vůči Arménům v případě Náhorního Karabachu zákonným podkladem k řešení územního a etnického sporu. Téměř třicet let ignoruje Evropská unie existenci de facto nezávislého Karabachu. Logika věci je jednoduchá, buď Arméni uhájí Karabach, nebo z této země navždy zmizí arménské etnikum a ovládne ji islám. Evropská unie fakticky preferuje druhé řešení. Válku mohl za evropskounijní peníze těžce vyzbrojený Ázerbájdžán zahájit jenom z jednoho důvodu, má ve svých nárocích podporu Evropské unie a materiálně za ním stojí Turecko. Politika Evropské unie je v tomto případě navýsost hanebná a ať se nám to líbí nebo nelíbí, jsme spoluzodpovědní za spisek zabitých mladých Arménů (i Ázerbájdžánců) dnes v noci na frontě. NATO bombardovalo Jugoslávii a spustilo obrovskou propagandistickou kampaň, aby si vynutilo separaci Kosova, co radí natovští a evropskounijní politici (nebo české ministerstvo zahraničí) dvě stě tisícům Arménů, kterým tisíce let Karabach patří, mají se nechat zabít ve válce nebo se vzdát a čekat na pomalou likvidaci po obsazení Ázerbájdžánem? Od amerických a francouzských spolupředsedů Minské skupiny se za dlouhé roky vyjednávání žádná konstruktivní idea neobjevila, pouze návrat Karabachu pod ázerbájdžánskou moc, což Arméni nemohou akceptovat, vedlo by to k jejich eradikaci z Karabachu, stejně jako se stalo v Nachičevanu. Konstruktivní přístup z této strany nelze očekávat ani v budoucnosti, průlom v jednáních o míru může přinést pouze ruská strana.   
       Arméni dnes velmi rychle pochopili, kde mohou očekat pomoc, pochopili, že slovní ekvilibristika Merkelové a Macrona a američtí věrozvěsti svobody a otevřené společnosti je podvod, velmi nebezpečný jejich etnickému přežití. Armény šokovala americká reakce na dotaz novin Verelq o přítomnosti islamistů ze Sýrie a Afghánistánu v ázerbájdžánské armádě, americké velvyslanectví v Jerevanu odpovědělo vyhýbavě, „jsou nám známa tato tvrzení, obracíme vaši pozornost na prohlášení spolupředsedů Minské skupiny, kde se praví, že přítomnost třetích stran podrývá mírové úsilí...“.

Žádné komentáře: