pondělí 31. srpna 2020

nikita michalkov

Nikita Michalkov

Slavný ruský režizér N.S. Michalkov se obrátil s rozhořčeným prohlášením k ruské státní moci, režizér vyzval ruské představitele, aby konečně jednali. Americká společnost Google zablokovala na youtube 90 ruských vlasteneckých kanálů, mj. i kanály spojené s filozofem Duginem, firma to odůvodňuje bojem s dezinformací. Samo o sobě je to zvláštní, Duginovy filozofické úvahy se exaktností blíží matematice, ale vlastně i matematika je pro velkou většinu pokrokových lidí fakenews. Dugin se v moskevském rádiu KP k tomu vyjádřil půvabným způsobem s filozofickým nadhledem: „Nedávno napsali v New York Times, že lidstvo se musí definitivně vypořádat s Aristotelem, odpověděl jsem jim, že lidstvo se musí vypořádat s liberalismem, dnešní liberalismus se stal totalitním a netolerantním, a dostal jsem to. Na youtube jsem vyložil v 20 lekcích Aristotelovu fenomenologii. V duchu boje s Aristotelem, kulturou a samotnými základy západní civilizace, se rozhodli zavřít můj kanál“. 
      Dugin se v rádiu vyjádřil, že je nutné, co nejrychleji zřídit suverénní internet. Google, to je podle filozofa typ koncentračního tábora. Je jasné, že pro uchování přirozeného vývoje člověka a civilizace je nanejvýš urgentní, aby se zlomil informační a kulturní monopol amerických technologických gigantů, názorová a kulturní unifikace, kterou prosazují, má nanejvýš regresívní vývojový charakter. Americký unifikační informační monopol podvazuje lidskou kreativitu, svým způsobem to vede k likvidaci nejvyšších kreativních forem lidstva, jako je literatura, divadlo, film atd., informační balast je nahradil. Zřídit vlastní suverénní internet v celé šíři služeb není jednoduché, nejde pouze o hardwarovou záležitost a o firewall separaci vlastního prostoru od okolí, ale čím nahradit atraktivnost amerických internet platforem. Čína má vlastní nezávislou internetovskou síť, kterou kontroluje stát a vlastní nezávislou síť buduje i Rusko. Problémem je, jak se vypořádat s unifikační iluzí milionů, že celý svět je na dosah, i když jde jen o hrstku souputníků. Rusko má elegantní a velmi rychlou vlastní sociální síť podobnou facebooku, ale většina lidí jde na facebook.   
       Režizér Nikita Michalkov souhlasí s Duginem, „Cenzurují Rusko, přitom youtube neblokuje ani jeden kanál, kde vyzývají k zabití ruského prezidenta nebo vrší na Rusko nehoráznou špínu“. Michalkov natočil video s prohlášením k ruské státní moci, které se objevilo mj. na portálu pravoslavie.ru, v prohlášení se praví: „Přišel čas, kdy je třeba přestat mluvit a musí se něco udělat. Nebude to populární, mnozí budou křičet, ale buď si zachováme suverenitu naší země nebo tomu tak nebude“. Stát a společnost by měly přemýšlet, jak dál postupovat, je na čase, aby státní moc ukázala, co to znamená bránit suverenitu země, osoby, na kterých závisí osud země, by měly co nejrychleji jednat, řekl Michalkov.
      Google např. zablokoval konto poslance Dumy a člena politické rady vládní strany Jediné Rusko Jevgenije Fedorova, ruského spisovatele Starikova atd. Kanál vlastenecké a křesťanské orientace Tsagrad.tv měl na youtube k milionu příznivců, mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharova na to reagovala, pojmenovala počínání americké  firmy politickou cenzurou a narušením svobody názoru. Podle Zacharové je zablokování Tsagradu v den výročí pokřtění Rusi velmi cynickým krokem, americké technologické monopoly jednají podle návodů oficiálního Washingtonu a vedou bezohlednou kampaň za očištění globálního informačního pole od ruských zdrojů. Vešlo ve známost, že twitter začal markovat účty státních médií ze zemí, které jsou členy Rady bezpečnosti OSN, sociální sítě nebudou tato média ani jejich tweety propagovat. Cenzura v plné šíři postihla už hlavní redaktorku ruské celoplanetární televize RT Margaretu Simonjan. V RT srovnali politiku twitteru s nacistickým označováním žlutou hvězdou.    

Žádné komentáře: