pondělí 31. srpna 2020

cerna hora dukanovic

Kohabitace v Černé Hoře

Včera prohrál blok stran podporujících černohorského prezidenta Milo Dukanoviče parlamentní volby, jeho socialistická strana DPS a její spojenci ze stran chorvatské a bosenské menšiny budou mít v 81 členném parlamentu 40 mandátů, prosrbský blok opozičních stran 41 mandátů, volby se vyznačovaly vysokou účastí, hlasovalo přes 70% oprávněných voličů. V předvolební kampani Dukanovičova strana akcentovala prozápadní orientaci a snahu o integraci do západních struktur, Dukanovič mluví o ničícím vlivu Srbska a Ruska a o agresivitě Moskvy proti Černé Hoře, obviňuje Rusko z organizování státního převratu v období prezidentských voleb 2018.
     Dukanovič má v rukou neomezenou moc a ovládá všechny mocenské páky v zemi, i přes vítězství opozice, nebude snadné ho odstranit z centra rozhodovacích procesů. Dukanovičův elektorát tvoří především lidé závisející na státním aparátu a silové složky, pak jsou to podnikatelé jejichž byznys je odvozen ze státní pomoci a ze strachu z propuštění jsou to i zaměstnanci těchto firem. Dukanoviče podporují i romské, albánské, chorvatské a bosenské klany.
      Černohorský prezident nemá moc pravomocí, ale řadu desetiletí vládnoucí Dukanovič si je přisvojil. Stojí v centru moci od konce osmdesátých let, původně funkcionář svazu komunistů a blízký Miloševičův spojenec, kterého v polovině devadesátých let zradil, zachránil se v očích západních struktur protiruskou a protisrbskou politikou, dnes tohoto mafiozního politika považuje Evropská unie za svého velkého spojence. Dukanovič měl velký podíl na likvidaci tradičního srbsko-černohorského spojenectví v jednom státě, rozbil poslední zbytek Jugoslávie a oslabil srbské etnikum.
      Letos zjara na jeho popud přijal parlament zákon zpochybňující právo pravoslavné církve na církevní budovy a umožňující konfiskaci majetku církve, která je v Černé Hoře odnoží srbské církve, prezidentovým záměrem byla úplná odluka od srbské církve tzv. autokefalie, podobně jako na Ukrajině. 82letý patriarcha pravoslavné církve minulý týden vyzval věřící, aby volili opozici, prohlásil, že nikdy v životě nevolil, ale nyní bude hlasovat proti prezidentově partaji. Církevní postoj k prezidentovi měl velký podíl na volební porážce jeho strany.
     Opoziční lídři během volební noci několikrát zmínili možnost vytvoření na 1-2 roky vlády expertů, která by zemi dovedla do skutečných svobodných voleb, aby se všechny politické subjekty mohly vyjádřit a svobodně propagovat svůj názor. Opozice chce stáhnout kontroverzní proticírkevní zákon, mají být přijaty protikorupční zákony a principy přímé demokracie. Nová vláda bude muset čelit hluboké hospodářské krizi a říká se, že pokud je Dukanovič blízko nějakého vlivného úřadu, nemohou být získané svobody nevratné.
     Srbská média nevylučují prezidentovy volební machinace prostřednictvím registrů ministerstva vnitra, které kontroluje, v zemi žije podle oficiálních statistik 622 000 lidí, zaregistrováno je 540 000 voličů, počet nezletilých se odhaduje na 140 000, buď tedy existuje k 700 000 Černohorců, pak demografická statistika zcela selhává nebo je v seznamech 50-60 000 fantomových voličů, aktivace fiktivních voličů může na poslední chvíli zvrátit těsné výsledky voleb. V Bělorusku se západní struktury tváří jako velcí přátele pravdy a svobodných voleb, proti autoritativnímu prezidentovi, v Černé hoře udělají všechno proto, aby se polodiktátor Dukanovič udržel u moci. Dukanovič a jeho klan za dlouhá desetiletí vládnutí nashromáždili nelegálním způsobem obrovské bohatství, pokud přijde o moc a imunitu, musí se obávat soudních procesů, proto udělá všechno, aby zůstal u moci.  

Žádné komentáře: