neděle 30. srpna 2020

shenzhen technologie

Shenzhen na špici

Shenzhen, před čtyřiceti lety malá rybářská osada s jednou předností, dalo se odtud rychle pěšky dojít do Hongkongu. Dnes 13 milionová megapolis s ekonomickým výkonem 399 miliard dolarů, což přesahuje Singapur nebo Hongkong. Megapolis Shenzhen, které se říká čínské Silicon Valley, ohrožuje americkou technologickou převahu, pokud ještě existuje, víc než ostatní Čína. Technologické prvenství města by se neozřejmilo, pokud by nevypukla protičínská hysterie v USA a v některých evropských zemích. Republikáni si na nominačním sjezdu minulý týden zahrnuli do programu bod vyhrát soutěž v technologiích 5G. Demokraté jsou ještě přímější, rovnou potopit čínskou námořní flotilu, prohlásil jejich adept na ministra obrany. 
      Před 40 lety čínské vedení zřídilo na území Číny 4 speciální zóny, kde mohli cizinci investovat s rychlou návratností, popř. zakládat provozovny s levnou pracovní silou z Číny. Nikoho tenkrát nenapadlo, že tyto zóny se za pár desetiletí stanou technologickým předvojem lidstva. Západní ideologie se ohánějí liberalismem kde mohou, kromě oblastí, kde liberální by ještě mohlo mít smysl, v přirozeném prostoru národní ekonomiky. V Číně náklady na výzkum a vývoj se pozvolna zvedaly podle skutečných potřeb trhu, v roce 1997 to byly 3% ze světového objemu, v roce 2017 27%. V loňském roce 60% čínského ekonomického růstu se přímo odvozuje z inovací. V Shenzhenu má sídlo 8 z 500 největších světových společností, včetně Huawei, která je symbolem sakrální nenávisti i českého NATO servisu, přitom čínské technologie nezačínají a nepadají jenom s 5G technologiemi.
       Před týdnem v čínském GlobalTimes oznámili, že Shenzhen dokončilo kompletní zavedení sítě 5G, megapolis je celoplošně zasíťováno v 5G technologii. Starosta města před čtrnácti dny při menší slavnosti by určitě pobavil i Evropany, jejichž hlavní dnešní zábavou jsou převozy IQ geniálních muslimských imigrantů z Afriky a vykleštění hlavních aktérů berlínského filmového festivalu: „Ve městě je dnes je 46 000 uzlových bodů 5G technologie, je to víc než v celé Evropě.“ Firma Huawei se podílí 40% na světovém trhu této technologie. Můžeme být hrdí, v čínských novinách píší: „a to navzdory úsilí Washingtonu a NATO zemím Česku, Slovinsku a Polsku“.
       Čínská ekonomika je evidentně založena na jednoduchém imperativu, na  ekonomickém rozvoji Číny,  ne rozvoj a profit globálních společností, ne profit abstraktního kapitálu, ne perverzní typ soucitu s imigračními masami atd.  Na rozvoji Číny je založena státní politika, která je autoritativní, ale ne ve smyslu, který mu přikládají západní ideologové, nesvobodný a indoktrinovaný člověk nemůže tvořit a Čína tvoří velmi přesvědčivě. V čínské ekonomice se efektivní centrální a regionální řízení střetává s liberálními tržními principy, podle výsledku je tato cesta pro Čínu optimální.
    V Shenzhenu se rozhodli ke čtyřicetiletému jubileu města k významnému kroku, reformují místní start-up burzu  ChiNext do podoby mezinárodní burzy firem vysokých technologií, která se má stát globálním analogem amerického Nasdaq. Čína se pokouší pozvednout organizaci svého kapitálového trhu, což považují ekonomové za klíčové pro další ekonomický a technologický růst, zřízení burzy firem vysokých technologií vysvětlují též jako odpověď na nevyzpytatelné počínání americké administrativy. Reforma má otevřít novým začínajícím firmám přístup k financování, podle čínských ekonomů země potřebuje udělat průlom v technologiích polovodičů a ve špičkové produkci.  
    Číňanům je jasné, že válka s USA bude pokračovat ať zvítězí ve volbách kdokoliv, pro vítězství v této válce bude hrát důležitou roli naformování spojenců.

Žádné komentáře: