čtvrtek 21. května 2020

prognoza

Čtyři scénáře

Rektor moskevského Institutu mezinárodních vztahů (MGIMO) akademik Anatoly Torkunov vidí čtyři možné scénáře postkoronavirového vývoje ve světě.
        Nová globalizace. Pro tento scénář je charakteristický dostatek zdrojů a vysoká úroveň spolupráce. Krize je relativně rychle překonána a nové technologie – např. digitální, biotechnické – podpoří vysoký ekonomický růst, klíčovým hráčům se otvírají nové kooperační možnosti, které se již naznačily v období boje s pandemií. Čínsko-americké vztahy založené na vzájemných ekonomických zájmech se vybalancují. Svět se globalizaci neuzavře a její výhody zůstanou uchovány. Ekonomický růst sníží míru nerovnosti ve světě, politická situace v USA se stabilizuje, americká zahraniční politika nebude tak impulsívní. Podle rektora se promění pojímání globalizace, od expanze nadnárodních korporací, která má garanci jediné supervelmoci, směrem k široké spolupráci mezi národy-státy. Bezpochyby by to byl nový typ globalizace. 

        Nová velká stagnace. Druhý scénář se vyznačuje nedostatkem zdrojů a slabou úrovní kooperace. Globální ekonomika bude stagnovat, čínsko-americké vztahy v krizi. Narůstá ekonomická nerovnost, mnohé státy se dobře nevypořádaly s důsledky pandemie, eskalují sociální konflikty. bylo to patrné i v minulosti, „Žluté vesty“ ve Francii, hnutí „Okupuj Wall Street“ v USA; volební vítězství nesystémových politiků z levice i pravice, skepse k tradičním integračním strukturám. Trendy tohoto scénáře se objevily i před koronavirovou krizí, která problémy ještě vyostří. Potřební nedosáhnou na lékařskou péči, eskalují konflikty i v mezinárodní rovině, instrumentalizují se sankce.
     Třetí scénář – zdroje jsou pořád vzácné, ale nastoupila vyšší úroveň mezinárodní spolupráce. Prosazuje se idea férovější distribuce zboží, ekonomická situace může být do té míry obtížnou, aby politicky motivovala nákladné sankční restrikce v mezinárodní ekonomické spolupráci. Tento harmonický scénář je docela dobře možný. Elity plně zaměstnává řešení vnitřních problémů, než aby mohly vést aktivnější zahraniční politiku. Pandemie otevírá možnost této budoucí harmonizující trajektorie.
      Každý sám za sebe, čtvrtý možný scénář. Dostatek zdrojů, ale slabá mezinárodní spolupráce. Globální ekonomika se relativně rychle zregeneruje, pandemie vyostří existující trendy místo toho, aby otevřela nové. Minulé regionální konflikty přetrvávají, intenzívní soupeření, nicméně největší vojenští aktéři nejdou do riskantních řešení. Nejsilnější ekonomiky – americká a čínská – na prvním místě pochopily, že globalizace skončila, budou se snažit obklopit se technologicko-ekonomickým blokem zemí, asociovat země orientované na technologického lídra, který má dost velkou populaci, vývojová centra, high-tech společnosti a velký trh. Mezinárodní obchod a investice budou mít tendenci se uzavřít do těchto bloků. Jejich existence posílí soupeření mezi velmocemi a povede k nové formě vícepólového světa. Intenzívní mezinárodní spolupráce uvnitř bloků, ale relativně slabá spolupráce mezi nimi.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

K čomu je tento článok ??? 4 náhodné scenáre, žiadne relevantné info, ani múdre úvahy.