sobota 18. dubna 2020

kolar konev dejvice

Kolář je kompatibilní s evropskými hodnotami?

Není! Článek v dobrých bretaňským novinách s nadregionálním dopadem Breizh-info. 3. dubna radnice šestého pražského obvodu odstranila s piedestalu sochu sovětského maršála Ivana Koněva. Rozhodnutí schválila zastupitelská rada obvodu v září loňského roku. Ivan Koněv velel jednotkám, které osvobodily Prahu od nacistů v roce 1945. Je ironií osudu, že před osvobozením města dal příkaz nepoužívat těžké artilerie, aby zachránil historické monumenty českého hlavního města.
     Demontáž pomníků na paměť vojáků a jejich sovětských velitelů se stala součástí politických kampaní v některých východoevropských zemích. Politici se snaží vymazat komunistickou minulost svých zemí a tím získat hlasy části elektorátu, obzvlášť mládeže. Mladí by rádi žili v demokratické a liberální Evropě. Ale jsou na to vůbec připraveni? Evropské hodnoty se nelimitují na svobodu, ale zahrnují i zodpovědnost vzhledem k minulosti, ať byly její stinné stránka jakékoliv. Demokracie přeje uchování historického dědictví. Tyranie na druhé straně netoleruje žádnou referenci na kontroverzní minulost. Tedy Češi, jak se zdá, si to ještě neuvědomili. Miloš Zeman napadl rozhodnutí radnice Prahy 6, ale české ministerstvo zahraničí se za odstranění monumentu zbavilo zodpovědnosti a přililo palivo do ohně česko-ruských vztahů.
      Je nemyslitelné, že by Quai d’Orsay (ministerstvo zahraničí) takto reagovalo, když by se radnice 8. pařížského obvodu rozhodla odstranit monument ruského expedičního sboru. 
       Bohužel incident spojený se sochou sovětského maršála v Praze ukazuje na neschopnost české společnosti obejmout podstatné evropské hodnoty. Válka s fantomy brání Čechům, aby pokročili. Jednoduché řešení – místo vylévání  zlosti na bronzové objekty, je nutné se naučit odpouštět a akceptovat minulost.

Žádné komentáře: