neděle 5. dubna 2020

eurobondy esm italie

Bandité

Prodají Itálii, poté co uvěznili obyvatelstvo, dnešní hlavní titul v Secolo d´Italia, článek referuje o setkání Merkelové a Conteho. Po Macronovi včera i Conte přistoupil na německé naléhání a ustoupil od požadavku na emitování evropských dluhopisů tzv. eurobondů a akceptoval aktivaci mechanismu evropské stability (ESM). Před týdnem se Francie stavěla do čela silného bloku zemí EU, které požadovaly vydání eurobondů jako jediného efektivního nástroje eliminování dopadů virové pandemie a ekonomického oživení. Macron po jednáních s Merkelovou opustil tento požadavek a přistoupil na německý plán, v Itálii a ve Španělsku se to chápe jako zrada. ESM má finanční kapacitu 410 miliard eur, úvěry mají nízké úročení, obvykle jsou finance z ESM spojeny s podmínkami, které definuje tzv. Trojka (Komise, Evropská centrální banka ECB, mezinárodní měnový fond).
      Itálii se nedostávají prostředky na financování základních funkcí státu, Italové nepotřebují půjčku s podmínkami, potřebují systémový zásah, který navodí ekonomické oživení, ne skomírání, pár miliard eur (německý ministr financí jim hodlá půjčit 35 miliard), které mohou čerpat z fondů ESM nestačí ani na dluhy, které vzniknou v důsledku ztlumení ekonomiky v období pandemie. Německý ministr financí mluví o 300 miliardách eur, které má Německo někde stranou a použije je k oživení vlastní ekonomiky, propast mezi Německem a krizovými jižními státy se ještě prohloubí. Itálii by zachránilo 100 miliard s dvacetiletou perspektivou splácení. Zuby nehty se budou Němci všech politických barev bránit eurobondům, které jsou jedinou efektivní formou evropské solidarity a navíc zárukou oživení všech, nejen německé ekonomiky.
      Významný ekonom Nouriel Roubini se domnívá, že dopad koronaviru na ekonomiku postižených zemí bude tak velký, že jenom nekonvenční prostředky budou mít efekt: nulový nebo i negativní úrok, snadný přístup k financování, tzv. quantitative easing, to znamená např. i eurobondy, dluhopisy garantovaně Evropskou centrální bankou. Podle Roubiniho fiskální deficit států bude muset mít možnost se vyšplhat k 10% nebo i dál. Státní intervence financované z deficitu musí být plně monetizovány, tj. převedeny do peněz jakéhokoliv druhu. Přesně toto Němci vehementně odmítají. Solidarita ano, ale s muslimskými imigranty ze severní Afriky a Pákistánu, Italům zvednout dluh a srazit je do bahna. Německý ministr financí, sociální demokrat Scholz, vyloučil jakoukoliv možnost emitování společných dluhopisů eurobondů. Němci jsou ochotni souhlasit s kreditem do výše 2% ekonomické výkonnosti státu, který se obrátí o pomoc k evropskému mechanismu stability (ESM). Francie se už s Německem na tomto plánu dohodla, předpokládá se lehčí verze programu ESM, stát se zaváže, že použije prostředky do zdravotnictví a ekonomiky na řešení dopadů virové krize. Neaktivuje se mechanismus tzv. Trojky, prostředky bude monitorovat Komise. Ekonomická závislost evropských zemí na Německu se ještě prohloubí, dostane to podobu, které se běžně říkalo protektorát.            
       Profesor Paolo Savona, bývalý ministr pro evropské záležitosti, srovnává současnou německou politiku s politikou Třetí říše: obě dvě Německa kolem sebe měly podřízenou Evropu a německou ekonomickou moc nad nimi, jediný rozdíl v nástrojích, ty dnešní dávají lepší výsledek: v třicátých letech používali Němci zbraně, dnes přišli s efektivnějšími kanóny, unifikovaná Evropa a euro. Ekonomický model je vždy adekvátní společenskému modelu a determinuje politiku, ministr ekonomie Třetí říše dekretoval chování ostatních evropských ekonomik a jejich měn, průmysl se koncentroval do Německa, ostatním zbyly subdodávky, zemědělství a co právě Němci potřebovali.  
        Mluvit o ESM je zločinné, vyjádřil se v italské televizi Matteo Salvini. Itálie má třetí největší zlaté rezervy ve světě, Salvini vyjádřil obavy, že s aktivací programu ESM je spojeno nebezpečí, že Itálie přijde o toto zlato, připomněl, že Řecko na vybilancování pomoci z tohoto programu prodalo přístavy, paláce a nakonec i národní zlato. Program ESM nedává koronavirem nejvíc  dotčeným státům perspektivu ekonomického oživení. Salviniho idea jak pomoci virem dotčeným státům je blízká Roubinimu, italské ministerstvo financí by mělo vydat dluhopisy ve výši sto miliard eur, což ovšem dnes není bez souhlasu Komise (ECB) možné, které by se za výhodných úrokových podmínek nabídly střadatelům, podnikatelům atd. Dluhopisy s dvacetiletou splatností, ECB by byla jejich garantem. ESM znamená pro Itálii další zadlužení za zdánlivě výhodných podmínek, ale budou to prostředky k řešení urgentního ekonomického propadu způsobeného virovou krizí a nepovedou k ekonomickému růstu. Itálie bude v brzké době čelit důsledkům většího zadlužení než dnes. Evropská unie programuje pro Itálii nekonečné zadlužení v chomoutu sankcí za nedodržení dluhových parametrů.
   
 

Žádné komentáře: