pondělí 23. března 2020

rozhlas cesky italierusko

Manýry veskrz podivné

Dnes ráno reportují agentury v Rusku 438 nakažených koronavirem. Určitě by byl zajímavý pokus zmapovat důvody tak nízké prevalence onemocnění, navíc v zemi, která má s Čínou dlouhou hranici a intenzívní obchodní kontakty. Pravděpodobně je proces boje s koronavirem v Rusku podstatně lépe organizován než jinde v Evropě. V českém rozhlase mají ovšem zcela jiné priority. Ve včerejší reportáži z Ruska, hlas mladší ženštiny, obdivuhodná koncentrace pomluv na malé časové ploše,  ideologickým záměrům tohoto rozhlasového média by odpovídal podstatně větší počet nemocných v Rusku.
      Českorozhlasová žurnalistka v hlasové euforii naznačí, jak vadná musí být pravoslavná církev, když v kostelích dovolí líbání ikon a ještě vadnější ruský prezident, když to nezakáže, vysvětlení je podle ní celkem jednoduché, prezident a církev jsou dlouhodobí kumpáni v mocenských intrikách. Církev je jeho propagandistickým nástrojem. Pak už jim s koronovirem pomáhá sám satan (a dobře).
      Pokud by četla ruské nebo italské noviny, nemohla by jí uniknout silná včerejší zpráva, předseda italské vlády požádal v sobotu ruského prezidenta o pomoc. Situace v zemi vyvolává zoufalství, všude ve světě lidé vyjadřují soucit s trpícím italským národem, až na Evropskou unii a česká média.
Soucit se v těchto organizacích nepěstuje, a když tak výběrový a politicky organizovaný. Itálie už několik týdnů zápolí s pandemií, ostatní kolem si zablokují hranice, popř. jim tam pošlou imigranty, nikdo nepomůže s ochrannými maskami ani personálem a v neposlední řadě Italy velmi znepokojují podivné reakce Evropské unie a její centrální banky směrem k italské ekonomice.
     Ruský prezident, který chová k Itálii silný afekt, rychle reagoval.  Ruská pomoc Itálii bude velkorysá. Několik Iljušinů s armádními lékařskými experty a personálem a s materiální pomocí se vydají okamžitě do Itálie. Mobilní komplexy KamAZ plošné aerosolové dezinfekce, velké množství ochranných pomůcek, diagnostických nástrojů a dezinfekčních systémů městských aglomerací plus brigády ruských specialistů, nemalá skupina kolem stovky lidí. Pomoc bude velmi efektivní, organizuje ji ruské ministerstvo obrany, ministr obrany Šojgu přikázal vytvořit speciální leteckou jednotku devíti Iljušinů. Během noci ze soboty na neděli se brigáda zformovala a včera odpoledne startoval první z Iljušinů z vojenské základny Čkalovo pod Moskvou. Členy vojenské skupiny pomoci jsou vrcholní specialisté ministerstva obrany v oblasti virologie a epidemiologie. Italský ministr obrany Lorenzo Guerini včera večer vyjádřil vděčnost ruské straně za pomoc.

Žádné komentáře: