pondělí 2. března 2020

erdogan satanovsky

(málo)Důležité

V Rusku dost rozšířený deník komunistické strany Pravda, který byl kdysi k mání za čtyřicet halířů na Václaváku, je důkazem funkční demokracie v Rusku. O prezidentovi a jeho týmu píší v novinách stejným způsobem jako referovali v sedmdesátém o pražském jaru nebo maďarské kontrarevoluci. Některé jejich nápady nepostrádají zajímavosti i pro západní (tzv. zchátralý) typ  demokracie, navrhují, aby platy vládních činitelů a všeho typu manažerů byly (malým)násobkem minimální mzdy ve státě. Nikdo Pravdu v Rusku necenzuruje, pokud by podobnou informační barvu v referování o státní moci používali komunisté v Česku nebo třeba AfD v Německu, noviny by čeští popř. němečtí demokraté u vesla okamžitě zavřeli i s vedením strany. Pojímání Pravdy se často vůbec neliší od pravdy tzv. liberální opozice, nezřídka finančně sponzorované západem, např. o navrhovaných ústavních změnách: „vládní moc žene bičem lidi na malý perník, moc chce s občanů učinit spolupachatele“. Čeho?
        Dnes ráno píší v Pravdě, že v Turecku v některých oblastech vyhánějí Turci tam usedlé Syřany z jejich domovů, tak je popudil postup syrské armády v Idlibu. Včerejší informace z Pravdy je ještě silnějšího rázu, u některých čtenářů vyvolá pláč, biskup římský se nakazil koronavirem, informaci, jak v novinách uvedli, převzali od MCM News. Kupodivu v informační barvě se zdá, že papež má u novinářů Pravdy větší sympatie než nový ruský ministerský předseda. Nemocný pontifik je pilný, dál pracuje.
       V centrálních italských médiích se o papežově chorobě nespekuluje. Až na výjimky, např. MeteoWeb, který se dá považovat za seriozní čtivo v pravděpodobnostním intervalu svých předpovědí. MeteoWeb se zaštiťuje anglosaským tiskem, aby si mohl dovolit svobodnější spekulace. Pontifik má všechny příznaky té hrůzy. Přímo se sice nepotkal s nakaženými osobami, ale není to stoprocentní, má tendence se objímat i s osobami bez zdravotního průkazu, před kostelem ve Vatikáně se před pár dny objímal s nějakými dětmi, pak se sešel s biskupy, kteří mu obezřetně tentokrát nelíbali prsten na ruce, všimli si anglosaští novináři. Papež by si měl dávat větší pozor, chybí mu část plic, která mu byla odstraněna, když prodělal tuberkulózu, píše jeho životopisce Austen Ivereigh.
       V referování o syrské situaci se Pravda odvolává na velmi přesvědčivou analýzu ředitele institutu Blízkého východu Jevgenije Satanovského. Erdogan rozjel mnoho avantýr a pomalu se mu to vymyká z ruky. Navíc mu moc nepřeje složitá ekonomická a politická situace ve vlastní zemi. Bude se snažit situaci vyostřit. V Sýrii vede válku na dvou frontách, s Kurdy a s Asadem, v Libyi se postavil za muslimské bratry, kteří jsou v konfliktu slabší stranou. Vyhrotil konflikt na Kypru, který může rychle vrcholit válkou, přitom má proti sobě celé východní Středomoří – Řecko, Izrael, Egypt, nepřála by mu zde ani EU. Satanovský říká, že v tureckém tisku se píše „s Ruskem není dobré válčit“, vedli s ním 16 válek, všechny prohráli a ztratili polovinu území. Tureckým novinám to nebrání, aby nepsaly, že se musí postavit mrakodrapy z ruských lebek, expert radí do Turecka vůbec necestovat. Normální člověk tam nic dobrého nepotká a teroristů je tam plno. Erdogan se podobá Sakašvillimu, který byl přesvědčen, že v jižní Osetii vyhraje. Erdogan je navíc původem Gruzín, který hlásá islám. Co se týče emocí, psychotypu i mnoha dalšího jsou si oba velmi podobní.  Pokud chce Erdogan dobrodružství, pak je bude mít, zařídíme mu to.      
 

Žádné komentáře: