úterý 18. února 2020

vox

VOX vpřed

Dlouho se Španělsko jevilo jako pevná evropskounijní bašta, celošpanělské (hispánské) konzervativní národně orientované strany se pohybovaly v marži politické bezvýznamnosti. Lidová strana sice měla kořeny ve frankistické minulosti, ale její zakladatel Frankův ministr kultury Fraga Iribarne stranu modernizoval do podoby konzervativně liberálního celošpanělského hnutí, které dobře obstálo v konkurenci se socialisty a středovými liberály. Tragedií pro stranu bylo Rajoyovo vládnutí, Rajoy zbavil stranu přirozené konzervativní podstaty a nahradil jí evropskounijní ideologií. V evropskounijní mainstreamové rétorice Rajoy proměnil stranu v umírněné středové politické hnutí.
       Koncem roku 2013 malá část lidovců stranu opustila a založila španělské suverenistické politické hnutí stranu VOX, dlouho se zdálo, že tento krok nemá perspektivu, ve volbách 2014-16 se pohyboval jejich volební výsledek pod hranicí statistické viditelnosti. V roce 2017 došlo k obratu a strana jde nahoru, důvodů se dá najít spousta, ovšem nezdá se, že by hlavním impulzem byly ekonomické problémy, jedním z důvodů může být celoevropský odklon od evropskounijní ideologie a z ní vyplývajícího typu politiky, evropským národům začíná být intuitivně jasné, že za své blaho a budoucnost nesou zodpovědnost a klíče k budoucnosti leží pouze v jejich rukách, pomalu dostává konkrétnější tvar evropská historická zkušenost, která říká, že optimální a nejefektivnější z hlediska principů vládnutí je národní stát.
     První volební průlom se straně podařil koncem 2018 v regionálních volbách v Andaluzii, tradiční levicové baště. Strana dostala 11% hlasů a její poslanci se nedali obejít při formování středové pravicové vlády lidovců (PP) a Ciudadanos. V listopadových celonárodních volbách se strana stala třetí nejsilnější politickou silou s 50 poslanci v parlamentu. Centrálním bodem programu VOXu je Španělsko, uchování národní jednoty a priorita národních zájmů, šéf strany Abascal mluví o opuštění Schengenu a blokování masové imigrace, akcentuje národní smíření oproti socialistickému vykopávání hrobů a oživování traumat občanské války. Popularitě VOXu přeje i dnešní způsob vládnutí v zemi, koalice dogmatických socialistů s ještě dogmatičtějšími levičáky z Podemos s podporou katalánských separatistů trockistické inspirace.
    VOX nezadržitelně odsává příznivce středovým lidovcům a straně Ciudadanos, která po volebním propadu se nachází v existenční krizi. Suverenistický VOX má velkou šanci proměnit se v hlavní stranu španělské pravice. V parlamentních debatách si poslanci VOXu vedou docela dobře, podle průzkumů veřejného mínění, pokud by se volilo, VOX by se nebezpečně přiblížil 16.5% lidovcům s 19.4%. V Andaluzii, kde vládne středová pravice s podporou VOXu, by VOX ve všech provinciích regionu volilo víc lidí než lidovce. VOX je nejsilnější pravicovou stranou v regionu Murcia a Valencii a též v toledské provincii.

Žádné komentáře: