pátek 3. ledna 2020

osud ruska

V Paris Match Hélène Carrère d’Encausse, politoložka a členka francouzské Akademie. Rusové se ptají proč NATO pořád existuje? Neptají se jenom Rusové, ale i soudní Češi. Možná proto, abychom zažili zblízka válku nebo mohli vychutnávat nekonečné válčení v Afghánistánu, které je stejně tragické jako směšné. Nicméně sekretářka francouzské Akademie pohlíží optimisticky na budoucí svět, který se otvírá. Na Evropu nepadla železná opona, je to opona opovržení. Když se SSSR rozpadl, Evropa se zabývala východní Evropou, neuvědomila si, že měla též pomoci Rusku. Země se nacházela v chaosu.
    Putin zavedl řád, rekonstituoval autoritu, vycházel z principu, že tato obrovská země potřebuje centrální moc. Navzdor manifestacím v 2011-12 byl Putin znovu zvolen, velká část společnosti, ta tradiční, byla spjata s řádem, jehož on byl nositelem. Dnes existuje v Rusku opravdová střední třída, velmi vzdělaná, která neváhá vyjádřit své ideje. Objevují se nové politické osobnosti, dá se to pozorovat v municipálních volbách. Mladí kolem 35let, kteří za nic nevděčí sovětské výchově. Je to nová společnost, je jasné, že bude jiná než její předchůdci. Průměrná délka života v Rusku se prodloužila, to je přímo revoluce! U mužů z 56 let za Gorbačova, na 67 let. Tato změna Putinovou zásluhou, přispělo to k rekonstrukci nové společnosti. Systém má dynamiku. To co se děje na Ukrajině, ruské národní sestře, návrat Krymu, to je pro Rusy normální. Je to též Putinova zásluha. Stejně tak v Sýrii. V očích společnosti, u mladých stejně jako u starších, Putin restauroval Rusko do mezinárodní velikosti, a to je významné. Historie nějakého trávení špionů, to je sovětské dědictví.
       Osud Ruska je evropský. Sovětský režim trval sedmdesát pět let. Tři generace jím byly formovány. Během debat s Kohlem a Bakerem o sjednocení Německa, Gorbačov dostal ujištění o tom, že NATO se nepřiblíží k ruským hranicím. Nebylo to respektováno. Varšavský pakt už neexistuje, Rusové se ptají proč ještě NATO? Proti komu existuje? Když čtu Stoltenbergovy (generální tajemník NATO) nápady, které mluví o ruské hrozbě, udeří mě to. Pokouší se vysvětlit proč NATO pořád existuje. Když Macron řekl, že NATO je ve stadiu mozkové smrti, byl blízko pravdy. Francie není moc vzdálena de Gaullově reflexi, který považoval Rusko za spojence proti rostoucí německé moci. Rusko může být pro Francii mostem k Asii, obzvlášť v okamžiku, kdy geopolitika tam přesunula své akcenty. Ruská identita je evropská. Osud Ruska je evropský. Ale může spojit Evropu a Asii.

Žádné komentáře: