pondělí 11. listopadu 2019

vox volby

VOX a ostatní včera

Španělé volili do poslanecké sněmovny v dubnu a stabilní vládu se nepodařilo sestavit, po včerejších volbách to bude ještě horší, těžko komu se ve Španělsku povládne. Včera impozantní volební zisk pravicové národní strany VOX a snad již definitivní propad Ciudadanos, kteří ruinovali španělskou pravici, VOX dostal 15%  hlasů (10% v dubnu), tj. 52 (+28) mandátů, lidovci 88 (+22), socialisté sice ztratili 3 mandáty, ale se 120 poslanci jsou nejsilnější frakcí ve španělské poslanecké sněmovně. VOX se ziskem 30% hlasů je první stranou v regionu Murcia.
      Španělští televizní komentátoři po vyhlášení výsledků vymýšleli všechno možné, jak je to možné, že VOX má tolik hlasů. Lidovci naznali, že Vox je přímo zednářsko-židovskou intrikou  socialistů, která jim má zabránit stát se první stranou ve státě. Předseda vlády Sánchez se zase domnívá, že Vox je produktem Aznarovy frankistické intriky. Vesměs se komentátoři shodli na tom, že přišel čas, aby se lidovci a socani domluvili a vládli společně, v podstatě není mezi nimi velký rozdíl. Obrovský problém v tom spočívá - VOX se stane hlavní opoziční stranou a pokud se dá mluvit ještě o demokracii, hlavní alternativou vládnoucím. Šéf VOXu Abascal to vidí reálněji a nejspíš je blíž faktům, VOX je produktem španělské společnosti, která tuto stranu potřebuje, vznik strany plyne z potřeby artikulovat principy svobody a španělského patriotismu. Jiný důvod vzniku a úspěchu strany neexistuje. 
        K většině ve sněmovně je potřeba 176 poslanců, pravicový blok, tj. lidovci, Vox, Ciudadanos a Navara Suma mají 152 poslanců, levice, tj. socialisté, Podemos a Más País 158 poslanců, volební systém v tomto případě znevýhodnil pravici, která dostala 10,4 milionu hlasů, tj. o 44 tisíc víc než levice. Šéf lidovců Pablo Cassals nepřekročí stín evropskounijní strany sociálnědemokratického typu - dojednat s pravicovým VOXem společný postup ve volbách lidovečtí předáci vylučovali a na VOX demagogicky útočili. V některých provinciích se stal VOX nejsilnější pravicovou stranou, velkým úspěchem pro VOX bude pokud se podaří vytlačit lidovce z místa první opoziční strany.     
      Komentátor pravicového ABC: Dvě výrazné porážky a jedna velká oběť, tou je Španělsko, čím dál víc rozloženější, radikálnější, bez stabilní vlády. Prohráli Rivera (ze Ciudadanos) a Sánchez. Oba by měli odstoupit. Sánchez by měl odejít ze scény pokud mu zůstalo aspoň trochu cti. Sánchez organizuje volby na pokračování, aby si trochu vylepšil volební výsledek a pozici při vyjednáváních. Svým zájmům podřídil zájmy státu i vlastní strany, která na této cestě nechala tři mandáty a některé možné partnery při vládnutí. Pokud vycházíme z jeho známých narcistních sklonů, čekají Španělsko ještě temné časy. Sánchez nepřekročí vlastní stín, aby vyjednal velkou koalici dvou politických hegemonů, která by garantovala ústavní principy a zabrzdila separatismus, vyvedla zemi z ekonomické krize a konečně změnila volební systém, který by umožnil rozumné vládnutí. Se Sánchezem je možný jediný scénář, vládnutí s Podemos a s radikálními separatistickými stranami. Nejspíš nové volby za tři měsíce.
  


Žádné komentáře: