sobota 16. listopadu 2019

sanchez iglesias díaz

Ať si zvolí caudilla

A čtyři roky ho nechají vládnout. Konečně lepší caudillo z vlastních řad než evropskounijní byrokrat.  Ani třetí volby se Španělům nepovedly, poslanecká sněmovna z minulé neděle je podle jedněch novin největší komplikací vládnutí. Není to absurdní, ať změní volební systém a pak všichni místo pokroku a spravedlnosti dodržují regule. Sánchez vyvolal volby v domnění, že trochu zvedne procento pro socialisty, ukázalo se, že průzkumy nejsou vševědoucí. Ztratil tři mandáty a ještě víc jeho potenciální koaliční partneři. Levice v dubnu měla ve sněmovně 165 mandátů (nutná většina 176), dnes 155. Středoví Ciudadanos byli otevření ke koaliční vládě, pokud by byl Sánchez vstřícnější, tato koalice by vládla pohodlnou většinou 180 mandátů. Ciudadanos ve volbách úplně propadli a dnes místo koalice střed-levice zbývá jediná varianta levice-extrémní levice Podemos, pokud jak se zdá z důvodů osobní animozity k Sánchezovi, není možná velká koalice levice-pravice.
       Sánchez krátce po volbách začal dojednávat koalici s ultralevičáky Podemos, tato koalice nemá potřebnou většinu, vláda by musela mít aktivní podporu baskických nacionalistů UP a PNV při abstenování katalánských separatistů. Předpokládá se, že první hlasování o důvěře by se konalo druhou prosincovou dekádu. Předák Podemos Iglesias se vyjádřil, že strana musí dostat 100 altos cargos státních funkcí a on místopředsednictví ve vládě. Sánchez bez skrupulí udělá vše, aby vládl, ještě aspoň pár měsíců než ho vykopnou samotní socialisté. Mají v  zásobě zajímavou a podstatně schopnější figuru než Sánchez, Susannu Díaz z Andaluzie, která velmi těsně před dvěma lety prohrála se Sánchezem o předsednictví v partaji.
      V socialistické straně jsou velmi vlivní regionální baroni i stará garda socialistů, někteří z baronů a historických lídrů se vyjadřují k Sánchezovu vládnutí velmi kriticky - tudy cesta nevede, tj. spojení socialistů s ultralevicovými a  s nezbytnou podporou radikálního separatismu. Historický vůdce strany Gonzáles dokonce prohlásil, že stát se nachází v eminentní krizi, vlivný historický předák Juan Ibarra ze socialistické bašty Extramadury ze strany vystoupí, pokud se realizuje Sánchezova ambice. Socialistický baron Emiliano Garcia-Page, prezident regionu Castilla La-Mancha prohlásil, že španělská vláda nemůže záviset od separatistů a organizuje ve straně frondu proti Sánchezovi. Exprezident madridského regionu, vlivný Joaquín Legiuna: “Sánchez přivedl celé Španělsko do špíny a nechce za to zaplatit a odejít, nechce dovolit, aby PSOE (socialisté) se vrátila do stop normálního myšlení normální evropské sociální demokracie a kráčet cestou respektu k ústavě“. 
      Sánchez bude odkázán na podporu partají, které pohrdají španělskou ústavou, něco takového by před nedávnem vyvolalo šokovou vlnu, za ústavu bojovalo Španělsko celé devatenácté století, španělské noviny všech barev poukazují na to, že s touto koalicí španělskou ústavu čeká po čtyřiceti letech demontáž. Sánchez sice  povládne s údajně eurofobní stranou Podemos, ovšem jejich eurofobie není než skrytou variantou eurofilíe, Iglesias velmi rychle najde společnou řeč s unijními byrokraty, v programové ideologii se od nich moc neliší.
       V OKDiario editorialistka Cristina Segii píše o fašistickém peletonu. Ultralevicoví pokrokáří, socialismus rozžírající Španělsko a levicový separatismus povládnou. Neofašistická španělská levice s pomocí málo gramotných médií a středových politiků svedla část lidu. Novináři, univerzitní profesoři, politici a režizéři z levicového bahna bez kompasu,  antiameričtí a antiizraelští. Iglésias lamentuje nad stržením berlínské stěny, nazývá na svém blogu holocaust „gesto Antigony“ , vyhlazení 6 milionů lidí je pro něj „pouhým byrokratickým problémem“. Jiným příkladem fašistické inspirace této navrhované vlády a jejího sociálního modelu založeného na spojení islamizace a baskického a katalánského nacionalismu je vyjednavač Podemos o vládě a příští její člen Jaume Asens, separatista a advokát baskických teroristů a marockého organizátora teroru a správce mešity ve Vilanova Mohammeda Mrabeta. . 


Žádné komentáře: