pondělí 12. srpna 2019

salvini conte

Málo přehledné

Všichni proti Salvinimu, dokonce i komentáře z pravicové Forza Italia (FI):  přišel  konečně k  rozumu. Kdyby nevládl a svoji energii věnoval na dohadování s Berlusconiho FI na témata o větším nebo menším kompromisu s EU, asi by mohl i s FI řadu příštích let o vládnutí pouze snít. Posledních sedmnáct měsíců, kdy Salvini vládl spolu s málo kompetentními chaoty z hnutí pěti hvězd (M5s), kteří na něj často útočili podlejším způsobem než samotná opozice, ukázalo jeho kvality.
       Bezprostředním důvodem rozpadu vládní koalice bylo hlasování v parlamentu o TGV mezi Milánem a Lyonem. Italský stát investoval do projektu stovky milionů, M5s trvalo na zastavení projektu, hnutí se programově staví proti podobným megaprojektům, Lega projekt podporuje. Rozpory se prohloubily v posledních měsících, M5s blokovalo realizaci podstatných programových bodů Legy: autonomii regionů, reformu justice, snížení fiskální zátěže a podporu investicím. V posledních týdnech došlo k dohodě mezi von der Leyen a hnutím M5s o postech v evropskounijních institucích, Lega, která vyhrála volby do evropského parlamentu v Itálii, byla hrubým způsobem vyšachována z rozhodovacích mechanismů Unie. 
       V Itálii se nastolilo v Evropě nezvyklé spojenectví, politik a lid. Přišel čas na jiný typ vládnutí. Itálii, aby se vymanila z marasmu, kam ji vtáhla Evropská unie a její italští postkomunističtí a postkatoličtí nohsledi z Partito democratico, očekávají hluboké reformy v ekonomii, justici i politickém systému. A lid vybral k tomuto zadání Salviniho.
       Už samotný fakt, že sedmnáct měsíců na neobyčejně citlivém postu, kdy se ho snažili všichni ostatní bez skrupulí zkompromitovat a zpochybnit, nejenže nezničilo jeho reputaci, ale naopak ji tak pozvedlo, že pokud dojde k volbám, bude vládnout sám, nemá v Evropě paralelu. Příští dny a týdny ukáží do jaké míry může koalice politik a lid zlomit odpor levicových manipulátorů a celé antisalvini evropskounijní fronty, která jak se zdá zahrnuje i papeže, možná prezidenta, bývalého spojence M5s, Partito democratico a celý bruselský EU aparát. Lega požádala v senátu o hlasování o důvěře vládě, pokud by tak učinila v poslanecké sněmovně, jejíž předseda Fico z M5s, který dlouhodobě trpí neskrývanou animozitou vůči Salviniho protiimigrační politice, prohlásil, že o pořadí hlasování rozhoduje předseda komory, a k hlasování o důvěře by v poslanecké sněmovně tak brzo nedošlo. V Itálii jsou v otázce vyslovení nedůvěry vládě obě sněmovny rovnocenné, předsedkyně senátu je z Forza Italia, a tam bude rychlejší odezva. 
       Rozhodující slovo o procedurálních krocích bude mít prezident Matarella, a ten se zatím nevyjádřil, dal přednost delšímu víkendu na rodné Sardinii. Pokud ten se rozhodne, že půjde proti Salvinimu, volby se mohou konat až někdy během příštího roku. I když Matarella má původ v postkomunistické, dnes opoziční PD, nakonec poslední rok nikdy nerozhodoval podle své partajní determinace, byl objektivní, jsou dokonce signály, že Salviniho ujistil, že nebude hrát falešnými kartami, jak bylo zvykem u předchozího prezidenta postkomunistického manipulátora Napolitaniho. Zdá se, že prezident hodlá respektovat vůli lidu a neprotahovat politickou blokádu situace, nakonec by se to mohlo obrátit i proti němu. V politických kombinacích, které se zatím neverbalizují, pokud Salvini slíbí prezidentovi hlasy v příštích prezidentských volbách, a v případě říjnových parlamentních voleb se stane Salvini kingmakerem italské politiky, pak prezident bude znovu zvolen a do historie se dobře zapíše. Spekulace?
      Salvini bez jakékoliv nadsázky je politik, který v žádné situaci nesáhne po politické manipulaci, nefér hra jde proti jeho politické podstatě. Před pár týdny PD vyvolala hlasování o důvěře, už tehdy bylo jasné, že vládnutí s M5s není možné, Salvini nepatrnou intrikou, některý z poslanců Legy by se zdržel hlasování,  mohl způsobit pád vlády. Nesáhl k tomu, považoval by to za neférovou hru vůči koaličnímu partnerovi, který přímo pluje na vlnách této hry.
       Tento týden se bude v senátě hlasovat o nedůvěře vládě. Problémoví jsou poslanci, jejichž perspektiva příštího zvolení je nulová. Poslanci a bossové  M5s, kteří se roky zaklínali přímou demokracií a lidem, dnes udělají všechno možné, aby se volby odsunuly co nejdál, jsou ochotni se spojit i donedávna s úhlavním nepřítelem PD. PD spolu M5s a malou levicovou LEU by měly ve sněmovnách většinu. V PD panuje nejasná situace, bývalý ministerský předseda Renzi vede vnitrostranický boj s novým lídrem Zingarettim, ten je pro předčasné volby, domnívá se, že si  PD vylepší volební výsledek na úkor M5s a současně se zbaví poslanců spřažených s Renzim. Ten dnes v poslanecké sněmovně ovládá kolem 60 poslanců z celkových 111 frakce PD a v senátu kolem 40 senátorů z 51 senátorů frakce PD. Zingaretti vylučuje jakékoliv spojenectví s hnutím M5s, domnívá se, že spolupráce s tímto hnutím by v dnešní situaci PD fatálně poškodila.
      Popularita hnutí M5s je velmi slabá, na svých ministerských postech si nevedli moc dobře, Italové nekvitovali s povděkem jejich sabotování a skandalizaci Salviniho politiky, jak jen to bylo možné, poslanci hnutí si navykli na poslaneckou důležitost a s tím spojené apanáže. Vedení M5s tvrdí, že
po schválení zákona o redukci počtu poslanců v obou komorách, je ochotno podpořit rychlé volby . Považuje se to za jasnou lest, pokud by zákon prošel, pak sněmovny by musely měnit volební zákon a to v Itálii (konečně v Česku) trvá minimálně dva roky. A za ty roky by se určitě podařila likvidace Salviniho i Legy.
      Salvini vyzval premiéra, aby v této situaci podal demisi, bylo by to logické, vláda ztratila parlamentní většinu a navíc se tak před sedmnácti měsíci i domluvili, pokud jedna ze stran vládu opustí, vláda padne. Předseda vlády odmítl. Další krokem by mělo být hlasování o důvěře tento týden a do hry vstoupí prezident.

Žádné komentáře: