středa 1. května 2019

vox podemos cortes

Ve Španělsku nalevo?

Velmi dobrá zpráva, poprvé od Frankovy smrti se národní pravicová strana dostala do parlamentu, víc než deset procent hlasů a 24 mandátů v 350 členné dolní komoře, navzdor tomu, že jejich lídra vyloučili z televizních debat a jeho stranu VOX skandalizovala i část pravice. V nedělních volbách vyhráli socialisté, ani moc nevyhráli, spíš hlavní jejich oponent lidová strana hodně ztratila. Socialisté dostali 28% hlasů a s pomocí levičáků z Podemos a katalánských nacionalistů se jim podaří zbastlit většinu v Cortes. V evropských médiích se naznačuje, že Španělsko se navzdor průlomu VOXu,  posunulo opět tam kam patří, tj. nalevo.
        Španělsko nejspíš zůstane v socialistických rukách, socialisty a Podemos volilo 11 milionů lidí, k tomu jeden a půl milionu separatistických katalánských partají, ale ty se všechny nedají počítat za levicové, Junts pel Sí  reprezentuje katalánskou buržoazii a střední třídu, s republikánskou levicí Erc se tato strana spojuje jen z důvodu prosazení hlavní politické priority, katalánské nezávislosti.  Strany napravo od politického středu tj. lidovci, Ciudadanos a Vox dostali též 11 milionů hlasů. Z těchto čísel jasně plyne, že Španělsko je rozdělené v zásadě stále stejnou proporcí od občanské války, půl na půl.
       V celonárodních konzervativních novinách  ABC místní statistik spočítal, že pokud by španělská pravice postupovala ve volbách jednotně, vyhrála by volby. Ve Španělsku se používá pro kalkulaci volebních výsledků metoda d´Hondt, aplikuje se na 52 obvodů. Relativně nejvíc mandátů socialistům, které jim metoda určila, je technickým výsledkem odpovídajícím nejen procentu hlasů, ale i struktuře subjektů, které vstoupily do voleb a jejich procentům v jednotlivých obvodech. Pokud by pravice ve volbách postupovala jednotně, d´Hondt systém by ji vypočítal absolutní většinu v Cortes, spojení lidovci, Ciudadanos a Vox by měli 177 mandátů, nejednotný postup je dovedl k 147 mandátům.
         

Žádné komentáře: