pondělí 29. dubna 2019

cesta viaje

Všichni na cestách

Historické centrum Prahy se podobá kulisám hollywoodského filmu čtrnáct dní po natáčení. Kulisáci a kompars musí utratit zbytek eur, co jim zbývají, v nepřeberném množství konzumních prostor, které se nedají nazvat lokály, spíš jde o sklady potravin a chlastu v dobře vypadajícím servisu. O takové post-aristokratické budoucnosti se pražským palácům nikdy nesnilo, konečně není na ně vidět, nikoho moc nezajímají. Nejen palácům, ale celé tradiční Praze, kterou navzdor letům budování socialismu, dýchalo ještě počátkem devadesátých let Staré město. 
     Centrum praská v turistických švech, statistiky mluví o stále rostoucích milionech. Když už nás tyto miliony a místní ceny vytlačily z prostorů barokních paláců, stále se můžeme domnívat, že česká ekonomika z tohoto jarmarku kuriozit silně profituje. Ale to je jenom domněnka. Inkasované miliardy plynou bez překážek za hranice republiky. Česká ekonomika musí navíc investovat do infrastruktury tohoto nadnárodního typu podnikání. Můžeme být velkorysí, střed Prahy je historickou učebnicí, návštěvníci profitují z kamenné historie a rozšiřují si duchovní obzor. Tomuto výroku ovšem těžko někdo uvěří, stačí v tomto prostoru strávit dvě hodiny.
        Důvodem hromadné každodenní turistické okupace historického centra není zájem milionů o  pražskou efemérní kamennou krásu. Věc je prostá, důvodem jsou kromě perverzní politiky Evropské unie, jejíž regule v podstatě brání rozumným omezujícím opatřením státních orgánů, ceny letenek a servisu, který je sice pro Čechy nepřiměřeně vysoký, ale pro západního turisty směšně levný. Není přece možné nabízet běžné kafe za stovku, jak se v centru často děje, něco takového může termínem liberální pojmenovat pouze pomatený z EU bruselského aparátu a jejich národních přisluhovačů.  
       Na videu z pražského letiště (viz video) si mladí Španělé stěžují, že s nimi low-cost aerolinky Ryanair jednají jako se zvěří. Posádka prý otevřela dveře uprostřed dráhy, protože jedna dívka dostala záchvat strachu. Logika trhu je silnější než stížnosti, příští let opět plně obsazen, je to tak levné. V moderním světě lidé nemají děti, často ani peníze, ale  cestují jakoby prchali před nějakou katastrofou. Osamocený cestovatel explorátor už téměř vymizel, hromadnou exploraci organizuje prodejna levných letenek a bohužel Prahu mají tyto levné prodejny permanentně na seznamu.
      Nezáleží na tom, že Ryanair přesypává tyto pasažéry jako brambory z jednoho pytle do druhého, důležité je uspokojit přání člověka, za pár šupů vidět daleká města. Pasažér by si měl uvědomit, že pár šupů dostávají taky letušky a piloti, jinak to přece není možné, celý levný byznys by byl ztrátový. Letenka Ryanairu stojí často méně než měsíční tramvajenka, bydlení s Airbnb a víkend v Praze stojí Španěla nebo Brita podstatně méně než víkend v jejich rodném městě. Pokud by tito turisté odhalovali krásu svých měst, šetřili by vzduch nad Evropou, podnikatelé v centru Prahy by zákonitě museli srazit ceny popř. zavřít byznys cetkových prodejen a Staré město by se mohlo otevřít Čechům a své původní kráse. V evropské tradici má cesta velký význam, ale spíš cesta s celou svojí závažností a tíhou, nikoliv nezávazné a levné poletování, které lidská paměť ani neuchová.


Žádné komentáře: