neděle 19. května 2019

strache gudenus

Extra talent

Rakouský exvícekancléř Strache byl bezesporu velkým politickým talentem, FPÖ v něm našla důstojného Haiderova následníka, který dovedl stranu do politických výšin, bohužel to trvalo jenom rok. Před dvěma lety v opilosti v hotelu na Ibize skočil Strache na lep banálnímu podvodu organizovanému německým Spiegelem a SudDeutscheZeitung (SDZ). Nastrčená ženština, vydávající se za neteř ruského oligarchy, mu slíbila 250 milionů eur. Koho by tato suma nesvedla, navíc poloopilého. Ženština ze Spiegelu nejspíš vyšla dvěma přítomným politikům vstříc sex-servisem, to má pak silnější náboj než sebezávratnější prachy. Soros prostituuje miliardami mládež i politiky v EU, a to je normální.
    Celá aféra skrývá jeden absurdní aspekt, kterého si média nevšimla, pokud by Putin korumpoval rakouskou a německou pravici, jak předkládají propagandisté německého vládnoucího klanu, pak by Strache nepotřeboval peníze a nastrčené ženštině by nenaletěl. Německá média halasně píší, že dotyčný oligarcha, za jehož neteř se ženština vydávala, má blízko k Putinovi, pokud by Putin partaj sponzoroval, logicky by nabízel tak závratnou sumu a zrovna přes oligarchovu neteř.
       Spiegel a SDZ dva roky video tajily, aby zasáhly FPÖ před klíčovými volbami a v okamžiku, kdy si strana schopnou politikou upevňovala prestiž vládnutí. Spiegel a SDZ vynikají v lživém reportování (viz aféra Spiegelu Relotius) a jsou schopni sebevětší podlosti, aby diskreditovaly evropské konzervativce. Podle všech náznaků o videu dávno věděl, pokud se přímo nepodílel na tomto podvodu, dvorní šašek Merkelové Böhmermann. Několik měsíců tlachal o tom, že FPÖ brzo končí, důkazy prý jsou. Nejspíš dala pokyn k publikaci videa samotná Merkelová, a německá politická kasta rozjela kampaň proti rakouské koalici, která se nedá nazvat pouze vměšováním, ale přímo ozbrojenou intervencí v moderních podmínkách.
    Strache a Gudenus bezesporu překročili čáru slušného chování a ponesou dlouhodobé následky, konečně, někdy i po třiceti letech se stydíme za slova pronesená v opilosti a omlouváme se v duchu těm, které jsme urazili. Nelze to vzít zpět.   
     Autoři videa je dva roky drželi v tajnosti, tenkrát Strache nebyl členem rakouské vlády, vedl opoziční stranu, která neměla jasné vyhlídky. Kdo měl zájem nechat po dvou letech vybuchnout politickou bombu? Neskrývá kalkul autorů videa s dvouletou prodlevou, nebezpečnou kriminální energii, která nakonec dovedla Rakousko k politické krizi?  
     Kancléř Kurz se v klíčovém momentě své kariéry neukázal na výši okamžiku, obvykle historie nenabízí druhou šanci, po krátkém váhání, kdy mohl po Stracheově demisi pokračovat v koaličním vládnutí, se rozhodl pro nové volby a konec koalice s FPÖ, nejspíš ve volbách nedostane absolutní většinu, a tak povládne socialisticko-lidovecká rozplizlost. Zajímavá bude odezva rakouských voličů na aféru příští týden v evropských volbách. Možná Merkelová a manipulatoři ze Spiegelu dobře neodhadli inteligenci rakouských voličů a nakonec se aféra obrátí proti nim.
      Německé mainstreamové politikum rozjelo okamžitě kampaň a míří na německé konzervativce z AfD, rakouská aféra je záminkou. Rakouská vláda jim dlouhodobě pila krev, byla podstatně úspěšnější ve vládnutí než chaotické a rozplizlé vládnutí Merkelové se sociálními demokraty. Okamžitě vypukla kampaň německého vládnoucího klanu, všemi směry proti jinak myslícím. Po výpadu Merkelové se Kurz rozhodl skončit koalici: „Vidíte, paktují se s Ruskem, jsou zkorumpovaní a cyničtí, chtějí rozbít Evropskou unii“. Adresovala Rakušanům své poselství proradná Merkelová. Kurz obětoval dobrou vládu na oltář pravdy, jejíž kněžkou je Merkelová. Vláda snížila daně, hranice jsou dobře chráněny, politika integrace cizinců začíná nabírat na síle a imigrace klesá. O něčem takovém se Merkelové může jenom zdát. 


Žádné komentáře: