sobota 18. května 2019

bertolini general meloni

Armáda volí Salviniho

Generál Bertolini. kandidát na listu strany italských patriotů FdI do evropských voleb. Blíž k desátníkům patří chromý Juncker a podvodná Merkelová, nemluvě o českých nohsledech, mají v EU dál vládnou desátníci nebo generálové? Dál byrokrati-frajtři bez autority. Vyměnit je za generály doslovně. Marco Bertolini, v 2004 velitel operativního komanda speciálních armádních sil, od 2008 velitel  mise NATO v Afghánistánu, dnes předseda asociace italských parašutistů, v hovoru s LiberoQuotidiano. Zdá se, že nejenže nenajdeme podobného mezi českými oficíry, ale ani ideje, které otevřel v interview se v Česku moc nevyskytují.
Generál vymění válečné pole za politiku?
   Země je rozdělená v pohledu na základní hodnoty, od národní jednoty až po ideu nezávislosti. Zapomnělo se, že koncept suverenity a nezávislosti jsou synonymní, všichni by se k tomu měli hlásit. Neděje se tak, je nutné to připomenout politikou. 
Evropská unie je zákopem nebo zaminovaným polem?
   Je to terén, kde země, jako Itálie, musí bojovat o své zájmy a důstojnost. EU postupovala proti našim zájmům a dovolila, že některé země, např. Francie, přímo jednají na úkor jiných členských zemí. EU může přežít pouze tehdy, když půjde o konfrontaci rovných.
Unilaterální iniciativa ve válce v Libyi v 2011, nepředvídal jste katastrofické důsledky?
    V tomto případě byla pošlapána naše důstojnost. Francouzi, Američani a Britové zahájili válku, aniž nám to sdělili. Byl jsem proti válce, mnohým z nás bylo jasné, že to povede ke katastrofě, a stalo se tak.
Důsledkem je imigrační exploze. Jak napravit tu chybu. militarizovat Středomoří?
    Jsou nutné dohody se stabilní libyjskou vládou, vojáci mohou být důležitým nástrojem. Armádní síly mohou nastolit námořní blokádu, intervenovat v Libyi a podpořit lokální autority, aby se zastavilo obchodování s lidmi, blokovat pašerácké bárky s imigranty. Potřebujeme víc vojáků a lodi, aby se patrolovalo Středozemí, moře je velké, lodě malých pašeráků se obtížně lokalizují.
Podle vašeho soudu armádní síly volí převážně Meloni (FdI) a Salviniho? 
    Vím, že suverenita je centrálním tématem v armádě, vím, že vojáci jsou suverenisty, na suverenitu země přísahají a nasazují za ni život. Jsou to hodnoty, které mají ve štítu Salvini a Meloni. Neznamená to, že vojáci preferují tu či onu stranu. Určitě jsou víc konzervativní a chtějí uchovat zemi tak, jak jim byla dána. Voják, který má ve štítu suverenitu země, nemůže být revolucionářem.
Ministryně obrany Trenta (M5s) cenzurovala některé projevy s tím, že jsou moc militaristické a nebránila generála, kterého osočilo Anpi (asociace partyzánů).
    Armáda nepotřebuje její opatření. Mám na mysli vytvoření odborů v armádě, zbaví ji to podstaty; dál snahy o transformaci armády do podoby civilní ochrany, používané v případě mimořádných stavů a ne z důvodů, pro které armáda existuje - být válečným nástrojem obrany a zahraniční politiky.
Kdysi jste řekl, že v armádě je mnoho žen. Co jste tím myslel?
    Muži a ženy v armádě zastávají místa, která jim odpovídají. Existují operační funkce, pro které ženy jsou disponovány, např. speciální úkoly v řídících a pilotních systémech. Na druhé straně např. střílení, které vyžaduje fyzické vypětí, není vhodné pro ženu. A právě v této oblasti je příliš mnoho žen, spíš z ideologických důvodů, což vede k nižším standardům než je běžné u mužů. Kdo požaduje kvóty pro ženy v armádě, tomu odpovídám, že armádní služba není právo, ale povinnost realizovaná nejvhodnějšími osobami. 
Proč jste proti evropské armádě?
    Jak jsem zmínil, armáda je nástrojem zahraniční politiky. Evropská zahraniční politika neexistuje, jak může tedy existovat společná armáda? Mám dojem, že kdo horuje pro evropskou armádu, chce zničit poslední zbytky národní suverenity. Ztratili jsme vlastní měnu a nyní máme přijít o armádu, o nástroj suverenity nad vlastním životem a legitimní obranou.
Jako voják, věříte, že civilní občan, v případě nutnosti, může požít zbraně?
    Obrana vlasti je povinností každého občana, stejně jako obrana sebe a svých nejbližších. Věřím tedy, že legitimní obrana sebe sama je nejen správná, ale i povinností. (Salvini prosadil zákon o použití zbraně v případě oprávněné obrany, který vyvolal hysterický odpor levičáků, soudců, papeženců a dnes se k nim přidalo i koaliční hnutí M5s)
Jak si představujete budoucí Evropu: Vedenou silným jedincem, třeba generálem?
    Sním o silné Evropě, jako o společenství suverénních zemí. Náš kontinent se vyznačuje spoustou jazyků a tradic: tyto rozdíly nemůžeme zničit, ale zhodnotit. Vládnoucí byrokraté unifikovali národy a transformovali je do masy jedinců, kteří konzumují stejné produkty a mají stejné chutě. Homologizace osob hodná Sovětského svazu, ne Evropy. 
     


Žádné komentáře: