pondělí 22. dubna 2019

lega m5s salvini

Všichni italští levicoví svatí proti Salvinimu

Řadou opatření i za cenu osobního rizika, že levicová kamarila prokurátorů po něm půjde, se mu podařilo zastavit masovou imigraci ze severní Afriky. Všichni proti, kromě italského lidu, Salvini je nejpopulárnějším italským politikem s víc než 50% ratingem. Na sociálních sítích má víc stoupenců než frontmani světového popu. Na velký pátek by ho mnozí „ušlechtilí“ pro-imigrant bojovníci viděli rádi na kříži místo Krista. Působení Legy ve vládě nese další pozitiva, pomalu se začíná měnit i intelektuální klima v zemi, např. jako živá voda působí normální reportování o událostech z Ameriky, dlouholetá zpravodajka tak deformovala americká fakta, že by ji mohla závidět i ČT24. Zmizela z obrazovky, asi ji nešlo vyhodit, tak ji nové televizní vedení poslalo reportovat z Japonska, tam zatím neví koho pomlouvat.
      Většina médií proti Salvinimu ve stylu všechno povoleno, církevní periodika Avvenire a Famiglia Cristiana otevřeně naznačují, že se jedná o vtělení satana. Církev nasadila nejsilnější kádry, které má k dispozici, křížová výprava tentokrát ne za osvobození svaté země, ale proti ministrovi a za osvobození všech ilegálních imigrantů v Itálii, rozhřešení in extremis milionům, které přijdou, v neposlední řadě následuje fronta soudců a prokurátorů, která nikým nekontrolovatelná, deformuje výklad zákonů levičáckou posedlostí,  vedou s ministrem souboj typu nejlepší úder zezadu.   
       V posledních dnech je největším Salviniho protivníkem jeho koaliční hnutí ve vládě M5s. Jejich nervozita narostla po volebních propadech v regionálních volbách v jižní Itálii. Poslední velikonoční průzkum dává Lega rekordních 37%, M5s se propadlo na  22%. Vůdcové hnutí M5s se domnívají, že se udrží na politickém výsluní, když začnou napadat Salviniho a jeho lidi. Státní tajemník v ministerstvu infrastruktury a dopravy Armando Siri čelí obvinění, že se pokoušel změnit ustanovení v zákoně o větrných elektrárnách ve prospěch sicilského podnikatele s větrnými elektrárnami  Vita Nicastri, který je dlouhodobě v domácím vězení pro napojení na mafiánského bossa  Matteo Messina Denara. Sicilský podnikatel a stoupenec Legy Paolo Arata měl celou věc zprostředkovat a Sirimu předat nebo slíbit 30 000 eur za prosazení změny v zákoně, důkazem má být monitorovaný odposlech hovoru syna podnikatele Nicastra s Aratovým synem, „změna nás stála 30 000“, řekl Nicastrův syn. Zákon změněn nebyl a kromě odposlechu celkem vágního hovoru,  nemá prokuratura žádné přesvědčivější indície, o to víc střeliva má levičácký tisk proti ministru Salvinimu.
      Předseda vlády Conte a hlavně místopředseda di Maio, žádají okamžité odstoupení Siriho, Salvini se postavil za Siriho a prohlásil, že pokud bude odvolán, Lega odejde z vlády a vláda padne. Siri je velmi významným politikem Legy a velkým odborníkem v ekonomických a organizačních otázkách, je mj. spoluautorem ekonomického programu Legy. Salvini kontroval požadavkem na odstoupení neschopné římské starostky z M5s Virginie Raggi, která dva roky čelila soudnímu stíhání, a to moralistům hnutí M5s nevadilo. Navíc se v posledních dnech objevily monitorované záznamy hovoru Raggi s ředitelem městské firmy, kdy starostka přímo nabádá k podvodu. Policie se tím začala zabývat.  
     Jde o jeden z řady konfliktů mezi Legou a M5s,, podnikatelův syn Giorgetti Arata je veden jako externí poradce silného muže Legy a státního tajemníka v ůřadě předsedy vlády Giancarla Giorgettiho, Lega v parlamentně podpořila sociální projekty M5s s kterými se moc neztotožňovala, ale byly dohodnuté ve vládním programu. M5s na druhé straně  bojkotuje jeden z hlavních dohodnutých programových bodů a klíčový princip programu Legy - větší autonomii pro regiony. Předseda parlamentu globalista Fico, ministryně obrany Trenta a další, otevřeně napadají protiimigrační opatření ministra vnitra Salviniho.
       Pokud Salvini opustí vládu, optimální  možností  pro Legu a italskou pravici by byly okamžité volby. Salvini v sobotu telefonoval městskému radnímu Catanie Fabiu Cantarella, aby se připravil, že povede kandidátku Legy do senátu v říjnových volbách. Tato varianta by byla optimální i pro evropské euroskeptiky a suverenisty. Lega by při dnešních preferencích spolu s Berlusconiho FI a Meloni FdI s velkým náskokem zvítězila a Salvini by vedl vládu.
      Velkou neznámou je prezident Matarella, který může jmenovat technickou vládu s delším mandátem, do doby než se podaří Salviniho politicky znemožnit, další možností je též vláda M5s s levičáckou EU-servilní stranou PD (partito democratico), která vedla Itálii v minulých obdobích a není ve společnosti moc populární. Matarella pochází z této partaje a pokud by tato varianta byla jenom trochu schůdná, určitě ji zvolí. Vzájemná dlouhodobá politická averze těchto dvou hnutí, jak se zdá, asi není překonatelná. Byla by to velmi špatná politická varianta - brány přístavů by se otevřely a během tří let jejich příštího vládnutí by se mohla i  výrazně změnit demografická struktura země. Itálie by pokračovala ve šlépějích Montiho a Renziho v servilitě k bruselské byrokracii. Při zvažování všech možných i nemožných variant, se objevil zajímavý názor, že by to byla nejoptimálnější varianta, Salvini by byl zvolen za dva roky prezidentem, pravice má ve volebním shromáždění většinu, a to by umožnilo radikální reformu italského státu.
     Funkcionáři a stoupenci Legy Salvinimu vesměs radí, aby opustil se svými ministry vládu a vyvolal vládní krizi, spolupráce s chaotickým a málo kompetentním hnutím M5s už pomalu začíná Legu kompromitovat. Spekulovalo se, že k tomuto obratu dojde po evropských volbách, ale aféra Siri záležitost urychlila. Salvini tráví velikonoční víkend se svými syny v Dolomitech, včera poskytl hovor zpravodajskému webovskému serveru Quotidiano, řekl, že to nebude on, kdo svrhne vládu. K případu Siri říká, že člověk je do vynesení rozsudku podle práva považován za nevinného, pokud bude odsouzen, skončí v base. Mediální lynč nemá soudní pravomoci. Salvini uvádí příklad kuriózního pojetí italského práva, v Dolomitech potkal ministr člověka,  který si mu stěžoval, že musí dokázat, že neodklonil na daních 300 000 eur, pokud neuspěje, musí platit. Člověk musí dokázat svou nevinu. V Itálii se těžko hledají kandidáti na starosty obcí, všichni mají strach, že skončí v záběru prokurátorů.    
               


Žádné komentáře: