středa 17. dubna 2019

photo award

World Press Photo Award 2019

Bývalý ředitel Národní galerie v pořadu „Nikdo není dokonalý“ kdysi řekl, že pokud zmáčknete spoušť fotoaparátu deset tisíckrát, v pár případech zplodíte velké foto umění. V případě americké super foto ceny World Press Photo Award to nemusíte mačkat ani deset tisíckrát. Stačí být ideologicky v lajně a máte cenu, když ne první, třetí určitě. Téma: třeba černý chlapeček s otevřenou pusinkou na potápějící se pramici, musíte ho pojmenovat třeba Yves z Nigeru, u většiny členů poroty magazínu Time, kteří jsou pedo orientováni, jméno vyvolá lascivnější reminiscence a cena vám neuteče, navíc při troše šikovnosti se to dá zinscenovat i na místním kačáku s 6000 pixel-aparát.
      Všichni jsme přece v politickokorektní ideologii geniálními umělci, ale jde opravdu o pravdu. Jurorka Whitney Johnson, místopředsedkyně umělecké komise TIME magazínu: „Rozhoduje politická relevance a pak ty detaily..“ Další z porotců Time, pravděpodobně inklinující k vizuální onanii: „Obraz okamžitě promluví, vtáhne vás to do děje“, též ho zajímá detail. Tmavý chlapeček na pramici může být víc nahý, aby juroři z TIME měli z detailu víc.
       Posledním laureátem zmiňované ceny je fotograf John Moore. Výše uvedenými pravidly se stalinsky řídí. Naříkající dívenka jménem Yanela z Hondurasu, za zády má texaskou hranici odkud ji vykopli, matka Sandra stojí vedle. Dojemný kýč, který Moore v pravidlech výše uvedených správně  pojmenoval „Crying Girl on the Border“, dostal hlavní cenu roku. Time magazín použil foto k propagační fotomontáži proti Donaldu Trumpovi, kongresmani za demokratickou stranu budou žádat prezidentův impeachment, mají proti němu pádný, umělecky hodnotný foto důkaz z referenčního magazínu planety.

Žádné komentáře: