úterý 31. července 2018

salvini podruhe


Ne poprvé, už podruhé

Dnes ráno se v několika italských novinách objevil titul „Poprvé“ a mělo to být poprvé a bez precedentu, v Evropské unie se vypověděla poslušnost politrukům v Bruselu. Italská obslužná loď ropné plošiny mezi Itálií a Libyí, když zaregistrovala gumový člun se 108 imigranty, kteří vyžadovali převoz do Evropy, na pokyn operativního centra ministerstva vnitra v Římě, koordinovala  záchrannou akci s libyjskou pobřežní službou a imigranty zachránila a vylodila v Tripolisu, kde o ně dál pečují Libyjci. Žádné televize to nenatáčely.
   V minulých dnech komisaři Evropské unie vehementně proklamovali, že žádná evropská loď nesmí transferovat imigranty do Libye, prý je to proti jejich principům. Salvini v minulých dnech řekl, že muzika se změnila, jejich skuhrání nebude už dál respektováno.
   Italské noviny si nevšimly, že něco podobného se stalo minulý týden v Římě a  možná s ještě silnějším podtextem. Římská starostka Raggi nařídila likvidaci romského tábora v centru Říma Camping River (via della Tenuta Piccirilli). Denis Stefan, Rom z Kosova, starostku strašil, prý uvidí, co se stane. Už je to týden a nestalo se nic. Pořádkové síly vyklidily tábor 256 římských nomádů, kteří byli postrachem širokému okolí. Pro 130 žen, dětí a invalidů, jak se pravilo v policejní zprávě, se našlo systémové řešení, ale pouze do konce září, zdraví romští chlapi se musí postarat sami nebo se vrátit do kosovsko albánské vlasti. Romové si stěžují: „Před vyklizením nás Italové z okolí  přátelsky zdravili, ale teď cítíme, že jsou šťastni, že nás odtud vyhnali. Ale nezbaví se nás, všechny ulice tu zablokujeme.“
     Ještě před realizací rozhodnutí starostky o vyklizení, levicoví advokáti „Associazione 21“ v zastoupení tří Romů, požádali Evropský soud pro lidská práva o pozastavení rozhodnutí o vyklizení. A jak jinak, evropský soud jim vyhověl. Římská starostka Raggi se dotázala ministra vnitra Salviniho, ten prohlásil „právo a bezpečnost občanů na prvním místě, pokračuj ve vyklízení..“, a starostka se Salvinim v zádech výkon rozhodnutí nepozastavila. Raggi je opatrná, ale ví, že když půjde do tuhého, je na koho to svést. Raggi: „Pro město není přípustné financovat infrastrukturu podobných táborů, nemůžeme favorizovat vytváření ghett.“  Pořádkové síly zatím  hlídají domy blízko bývalého tábora, obyvatelé se obávají, že romští muži se pokusí i proniknutí do jejich obydlí.

1 komentář:

Starý kocour řekl(a)...

Nepoliticky:

Je to přírodní úkaz.
Stejně jako v roce kdy, dojde k přemnožení myší se tyto snaží dostat do sýpek a obilních sil a i za cenu ztráty života. Venku by také nepřežily.

Není nelidské je tam nevpustit, protože tam uvnitř by se myši pomnožily a situace by se opakovala a eskalovala - ale už by nebyly žádné sýpky s obilím.
Příroda si jednotlivé druhy života reguluje už miliardy let....