sobota 30. června 2018

salvini matteo inteview

Matteo Salvini interview (v dnešním LiberoQuotidiano).

Jak vysvětlit boom Legy v parlamentních volbách 4. března, v obecních volbách a neustálý nárůst preferencí?
    Sondážím nevěřím. Všechno ostatní je prémie za naši dlouholetou politickou koherentnost a za politiku zdravého rozumu. Jsme odhodláni prosadit normální pojetí věcí: bezpečnost, práce, daně, za to nás voliči prémiují a budou prémiovat protože za tím důsledně půjdeme.

Chce to též odvahu – Legu zbavíte jména (v neděli v Pontidě na významném shromáždění Salvini pravděpodobně navrhne přejmenovat LegaNord na LegaItalia a rozšířit působnost hnutí do všech italských regionů), a odmítnete vstup Acquaria do přístavů, loď vezla ženy i děti.
    Odvaha je něco jiného, tu musí mít policisté když čelí každodenní kriminalitě na ulicích, já ne.
Myslím politickou odvahu..
    Kdo žije strachem, nic nedosáhne ani v životě, ani v práci. „Memento audere semper“, výrok, který praktikuji. S loděmi ong jsem udělal jenom to, co jsem se zavázal udělat, když jsem žádal Italy, aby mě volili. Zvažoval jsem příležitost i riziko a dnes je jasné, že kdybych tak nejednal, už by se v Itálii vylodily desítky lodí. 
Někteří doufali, že se někdo utopí, aby vás dostali do rohu..
   Mrtví tam byli předtím. Mě vyhrožují smrtí a dennodenně uráží. Odplouvá to ode mě jako voda. Dotýkají se mě pouze výroky některých církevníků, kteří se modlí, abych šel do pekel, nepochopím, že někdo, kdo zasvětil život bohu a hlásá křesťanskou lásku, může přivolávat na někoho zlo. Kritiky od zpěváků, herců a levicových slupek mě naopak rozněžní.
Obviňují vás z fašismu?
    V roce 2018 je to anachronické. Neznají ani historii (Salvini studoval historii), ani fašismus a přesto argumentují starými schématy ze třicátých let. 
Proč se tak mediálně exponujete?
    Není to až tak excesívní, třikrát čtyřikrát jsem šel do televize a toto je mé první interview po týdnech. Oživují se má videa na facebooku, asi říkám zajímavé věci, ale sám do toho nevstupuji.
Zastínil jste Di Maia..
   V tomto okamžiku mají témata mé kompetence první prioritu. Určitě se na něj dostane.
Kritizují vás, že víc než ministra děláte tajemníka Legy: může tato dvojkolejnost vydržet?
    Kdo mě kritizuje, nezvykl si na práci. Učme se od žen, dělají čtyři věci současně. Jsem ministrem všech: jednal jsem s Appendino (starostka Turínu), Ragii (Řím), Nardella (Florencii), s vojáky v Modeně...14 hodin denně věnuji vládě, nikdy nedávám stranou tento modrý sešit, kde jsou schůzky, ideje, věci, záležitosti, které mám vykonat. Určitě Legu si nesu v srdci, teď zrovna mířím na setkání v Caravaggiu a mohl byl naopak zůstat doma a odpočívat, ale je to otázka srdce, ne nutnosti: volby skončily a neděle v Pontidě...
Vy pracujete, ale celá vláda zatím vyprodukovala pouze jeden zákon, není to málo?
   
Jsme na počátku, mnozí  poslanci nemají ještě kancelář a mnozí ministři ještě nemají ani computer.
Dobrá, co brzy uvidíme?
   Darujeme Libyjcům hlídkové čluny, aby mohli stavět plavidla; zaplatíme mimořádné peníze těm, kteří hlídají požáry, čekají na to již od zemětřesení v 2016; připravuje zákon o bezpečných plážích, osvobodíme je od prodejců a dealerů; připravujeme balík zákonů proti drogám. Velmi rychle drasticky skrouhneme 36 eur denně na imigranta. Hledám 70 milionů pro zaplacení nedoplatků pořádkovým silám, ztrojnásobím počet zaměstnanců agentury, která má gesci nad mafii zkonfiskovaným majetkem. 
A registry Romů?
   Ilegální tábory budou zlikvidovány. V regulárních místech dostanou státní příspěvek pouze ty rodiny, které posílají děti do školy a platí pojistku na auto. 
Jaký je Salviniho cíl?
    Garantovat ochranu vnější hranice EU a zadržet imigranty prostředky a silami již na africkém kontinentě. Ne jako Macron, který na severu Afriky aplikuje neokolonialismus, který ty země zbídačuje a nutí lidi emigrovat. Paříž chce transformovat italský jih v obrovský imigrantský lágr,. Conte řekl před tím než jel do Bruselu: „Itálie není na prodej, nehodláme na sobě nést břímě epochálního exodu výměnou za pár drobných“. V Africe musíme vytvořit rozvojová centra. Francie pěkně hovoří, ale Afriku kořistí, válku v Libyi vyvolala Paříž kvůli svým zájmům, je to eklatantní příklad.
Proč nás Macron tak uráží?
    Má problémy, nemá už podporu lidí. Kombinuje nulami a zabývá se výhodami pro francouzské nadnárodní korporace. Přišel sem pouze proto, aby pohladil papeže, cítí se Napoleonem, ale produkuje chaos.
Říká se, že jste ve sporu s Orbánem, který nechce rozdělování imigrantů..
    Slyšel jsem ho včera, jsme v perfektním souladu. Problémem nejsou žádné kvóty, ale to, aby imigranti vůbec nepřišli. To je náš záměr, nechceme, aby EU financovala Erdogana, ale aby otevřela protiimigrační frontu na východě, momentálně imigranty zastavuje EU placené Turecko, zastavení imigrace je reálné a jsme připraveni jít až do konce.
Nemáte obavy, že vaše spory s EU se mohou obrátit proti vám jako bumerang?
   Roky jsem v Evropě pracoval, vím, že pokud nezvadneš hlas, neposlouchají tě. Nyní nám věnují pozornost protože si uvědomili, že tato vláda to myslí vážně. A pak nevedu spory s Evropou, chci ji rekonstruovat, potřebuje to, současná její tvář je na historickém minimu.
Cíl?
    Změnit pravidla, nejen v případě imigrantů, též dohody, banky, zemědělství. V roce 2019 budou volby, doufám, že skončí křesťansko-socialistické smetí v Bruselu a první stranou se stanou suverenisté. Je to reálné.
Stále komanduje stará Evropa, ministr (ekonomie) Tria odložil vyhlášku..
   Opatrnost je jeho ctností. Respektujeme evropské regule, ale jenom pokud otevřou růst italské ekonomice. Reálný život je důležitější než čísla: pokud se ukáže, že omezení kladená Evropskou unií nás vedou do bídy, krachů a ekonomického poklesu, jako v časech Montiho, pak nebudeme žít jenom proto, abychom respektovali regule a parametry EU, zvedneme i poměr dluh/HDP.
Nebojíte se trhů, Evropy?
    Máme jedny z největších privátních úspor na světě, máme podnikatelskou invenci bez paralely: jsme solidní země, chápou to i lidé v zahraničí.
Privátní úspory, nemyslíte kulturní dědictví..
   V žádném případě.
Italská televize, státní podniky, veřejné agentury, spořitelna: použijete tam buldozery?
   Bude to změna, překonáme starou logiku. Vybereme ty nejkompetentnější a kdo pracuje dobře, toho potvrdíme. Na vnitru jsem mohl vyhodit všechno, ale potkal jsem tam schopné lidi, kteří jsou ochotni se mnou spolupracovat. Postupujme s klidem, neignorujme malé věci. Např. dnes ráno mě vzbudila smska z Pisy, kde zadrželi dva gambijské dealery, kteří tropili neplechu: byly vypovězeni ze země. 


Žádné komentáře: