úterý 10. dubna 2018

kennan john rusko

John Kennan: Otcové zakladatelé naší země se obrací v hrobě

Velvyslanec USA v SSSR v letech 1944-46. Viděl všechno zblízka. V bednách „knihy zadarmo“ jsem objevil brožovaný výtisk jeho knihy faktů o moskevském působení, které mu pohotově v 1946 vydalo nějaké pražské nakladatelství. Dlouhá desetiletí působil v nejvyšších patrech americké zahraniční politiky. V roce 1946, na konci svého mandátu v Moskvě, poslal americkému státnímu departmentu známý telegram o 8000 slovech, navrhl novou strategii oproti SSSR, jak limitovat sovětský expanzionismus.
    Byl jedním z iniciátorů tzv. Trumanovy doktriny a architektem Marshallova plánu. Kennanův článek v roce 1947 ve Foreign Affairs, který podepsal jako Mr. X. měl obrovský vliv, definoval americkou politiku pro příštích 40 let.  Francouzské Les-Crises přetiskly jeho interview ve Foreign Affairs z května 1996.
    Myslím, že začíná nová studená válka, řekl Kennan ze svého domu v Princetonu. Rusové budou postupně reagovat na rozšiřivání NATO. Ovlivní to jejich politiku. Není vůbec žádný důvod, aby se k nim takto přistupovalo, je to tragická chyba. Nikoho neohrožují. Otcové zakladatelé naší země se obrací v hrobě. Chceme bránit celou řadu zemí, ale nemáme k tomu ani prostředky a ani seriozní chuť to dělat. Rozšíření NATO byl jednoduše řečeno nezodpovědný počin od Senátu, který nemá o zahraniční politice žádné povědomí.
     Co mě nejvíc zaráží, je chabá informovanost a povrchnost celého západního diskurzu. Je přímo hloupé mluvit o Rusku jako o zkomírající zemi východní Evropy. Lidé nic nechápou. Měli jsme spor se sovětským režimem. Nyní se obracíme zády k lidem, kteří organizují jednu z největších dějinných revolucí na troskách bývalého režimu. 
    Ruská demokracie se též vyvíjí, minimálně stejně jako v zemích, které se zavazujeme bránit proti Rusku. Svědčí to o našem slabém chápání historie. Určitě se setkáme s nepřátelskou reakcí Ruska (po rozšiřování NATO), konečně ti, kteří o tom rozhodli, říkají, že Rusové jsou prostě takoví. Taková tvrzení jsou hanebná. Jsem zvědavý co tomu řekne historie.
    Říkají, že rozšíření NATO do Polska a České republiky nemá žádný velký význam, prázdno se prý muselo zaplnit. Říkají (Clintonův tým), že globalizační síly zintegrují Evropu, vzniknou nové dohody o kontrole zbrojení a Rusko bude pokračovat v demokratizačním procesu a přibližování k západu, pomalu se přitáhne do unifikované Evropy.
    (Kennan předvídal expanzi NATO až k ruské hranici). Rozšířování NATO blíž k ruským hranicím vyvolá novou studenou válku, a pokud se to zastaví (u Polska, ČR, Maďarska), vznikne nová linie rozdělené Evropy.
   Historici si v budoucnosti určitě všimnou jedné podstatné věci – totální absenci představivosti v zahraniční politice USA. Zaznamenají klíčové události doby – rozpad sovětského impéria, které mělo imperiální intenci i kapacitu, a ideologii ohrožující svobodný svět. Rozhodností západu a kuráží ruských demokratů sovětské impérium zkolabovalo bez výstřelu, zrodilo se demokratické Rusko a osvobodily bývalé sovětské republiky, to vše završeno dohodou o kontrole zbrojení bez precedentu.
     A odpověď USA? Rozšiřuje se NATO, aliance vytvořená v obdobích studené války proti SSSR, a rakety na ruských hranicích.
    Ano, vyprávějte svým dětem a vnukům, že jste žili ve věku Billiho Clintona a Williama Cohena, ve věku Madeleine Albright a Sandy Berger, ve věku Trent Lotta a Joe Liebermana, a že jste byli svědky vytvoření nového řádu po kolapsu komunismu, tito aktéři zahraniční politiky dali své mozky dohromady a vyplodili....myš.
    Žijeme ve věku trpaslíků. Dobrou zprávou je, že jsme sem dospěli a žijeme. Byly jiné časy, éra velkých státníků, kteří měli imaginaci a odvahu. Byl to můj život (od roku 1926 ve state department) a mrzí mě jak to skončilo.  
    

Žádné komentáře: