sobota 6. ledna 2018

dodon moldavie

Za svobodnou Moldávii

Nejvyšší soud Moldávie zbavil prezidenta Dodona na týden pravomocí, aby mohl být formálně dokončen proces schvalování nového mediálního zákona. Podle prezidenta zákon výrazným způsobem omezí informační svobodu moldavských občanů a zákon vetoval. Prezident se neplete. Většina Moldavanů dobře rozumí rusky, a tak se na befel Evropské unie znemožní přenos ruských médií na moldavské území. Ruská informační média a analytické pořady mají kvalitu nesrovnatelně vyšší než evropskounijní politickokorektní média. 
     Nový zákon má znemožnit příjem programů ze zemí, které nepodepsaly evropskou konvenci „Evropská dohoda o přeshraničním televizním vysílání“. V tomto případě se má omezit emitování ruských informačních médií v Moldávii.  Moldavské obyvatelstvo je rozpolceno, část je pro sblížení s Ruskem a část pro EU. Letos se konají v zemi volby a lid rozhodne, kterou alternativu zvolí. Podle expertů ta ruská má větší šanci.
    Koncem prosince odmítl prezident jmenovat sedm ministrů pro-evropskounijní partaje podezřelých z korupčních machinací, zde též zasáhl nejvyšší soud. Ze šesti soudců nejvyššího soudu mají čtyři rumunské občanství. Podle náhledu soudu je prezident oprávněn použít veta pouze jednou.
    Prezident napsal na facebooku, že zasahování soudců do politiky a cenzura médií zeslabí demokratické normy. Prezident vyzval občany, aby se v letošních volbách sjednotili proti evropskounijnímu režimu a za svobodnou Moldávii.     

Žádné komentáře: