čtvrtek 16. listopadu 2017

chomsky noam trump

Noam Chomsky, zpátky ke studené válce..

Velký lingvista, profesor MIT, o ruském vměšování. Na prvním místě mi to připadá jako vtip. Polovina světa musí propuknout smíchem. USA, právě teď se nikde nevměšovaly do voleb. A zrovna v tuto chvíli nesvrhly žádnou vládu a nenastolily vojenskou diktaturu! V případě samotného Ruska si vzpomínám, jak bezostyšně a otevřeně Clinton intervenoval pro svého koně, kterým byl Jelcin, všemi možnými způsoby. Světe drž se, to že se změnilo?
   Proč to demokratická partaj do nekonečna omílá? Proč se koncentrují zrovna na tento bod Trumpova programu, který je velmi rozumný – pokusit se snížit napětí ve vztazích s Ruskem? Napětí na ruských hranicích je extrémně nebezpečné. Může to eskalovat do terminální války. Každý pokus snížit napětí musí být vítán. Bývalý velvyslanec v Rusku Matlock řekl, že se diví, proč se tak útočí na úsilí současné administrativy vylepšit vztahy s Ruskem?
     Je to primární bod znepokojení a kritiky, politika krok za krokem kráčí extrémně destruktivním směrem. Yeah, možná se Rusové pokusili něco ovlivnit. Není to hlavní. Možná lidé kolem Trumpovy kampaně mluvili s Rusy. OK, není to tak důležité. Určité méně důležité, než když se to děje permanentně. Je to svým způsobem paradox, téma, které vzrušuje demokratickou partaj, je zrovna to, co je rozumné a oprávněné. 
    Manažeři demokratické strany se snaží svést na někoho vinu za to, že projeli volby. Útočí zrovna na bod, který je krokem vpřed. Redukovat napětí na ruské hranici, kde to hrozí výbuchem.
   Manévry NATO pár kroků od ruské hranice. Ruská letadla se téměř dotýkají amerických. Snadno se to může vymknout z ruky. Rusové jsou velmi znepokojeni instalací amerických antibalistických střel na ruské hranici, údajně, aby chránily Evropu od neexistujících íránských raket. Nikdo tomu nevěří.
    Je to vážná hrozba. William Perry, který má za sebou brilantní kariéru, nukleární stratég a není to žádný alarmista, říká, že jsme zpátky ve studené válce, pokud to není ještě horší. Je to opravdu vážné. Je to ruská hranice, ne mexická. Rusové jsou na to citlivý, v posledním století tudy prošlo několik destruktivních pohrom.    

Žádné komentáře: