pátek 6. října 2017

katalanie referendum

Kataluňa a chátrající EU demokracie

 Ve čtvrtek ráno španělský ústavní soud vyšel vstříc žádosti katalánských socanů a zakázal pondělní zasedání katalánského parlamentu. Přesvědčivý důvod pro své rozhodnutí tato hromada rádoby juristů neuvedla. Formálně zasedání parlamentu ještě není svoláno a soud je pro jistotu zakázal předem, hrozila prý proklamace výsledků nedělního referenda o nezávislosti Katalánie. Pokud tedy některý poslanec parlamentu hodlá deklarovat, že španělský král a ministerský předseda jsou hlupáci, zasedání se pro jistotu zakáže předem.
   Bizarní typ demokracie v Evropské unii. Soud složený z politických poskoků, zakáže parlamentu mít vůli a rozhodovat. Neznamená to jen krizi demokratického systému, ale přímo kretenizaci vládnoucího politického systému a jeho páteřního aparátu. 
    Anglický Expres píše, že Evropská unie má několik typů standardů, které používá jak se jí to hodí. 90% lidí v referendu jsou pro nezávislost a ministerský předseda Rajoy a král to smetou se stolu. Španělská policie použije pendreky a gumové projektily proti lidem, kteří jdou hlasovat. A Evropská unie není ochotna násilí odsoudit.
    Matt Carthy, irský poslanec Evropského parlamentu: „EU by se měla stydět, pokud by se něco takového odehrálo v jiné části světa, předáci Unie by měli plnou hubu odsuzujícího rozhořčení. Jsme svědky jak členský stát Evropské unie používá ozbrojené složky proti vlastnímu lidu.
   Je možné si něco takového představit při skotském referendu? Britská vláda by to nepřežila. Evropští lídři káží o svobodě a demokracii všude po světě a něco takového tolerují v srdci Evropy. Evropskounijní vládci se stali extrémními.
   Přece nemůže do nekonečna trvat situace, kdy někdo říká, že demokratické referendum a právo země na sebeurčení jsou ilegální. Něco takového nemůže většina Evropanů akceptovat.“
   Katalánský poslanec Evropského parlamentu Jordi Sole: „Katalánci jsou občany Evropské unie. Charta základních práv se vztahuje i na ně. A Evropská unie by měla být konsternována ze španělských zásahů v Katalánii.“ 

Žádné komentáře: