sobota 7. října 2017

eva herman ard

Obyčejný (skoro) fašismus

Dlouholetou televizní moderátorku - hvězdu politických talkshow - Evu Herman, vyhodil před deseti lety z ARD ředitel Johannes Kerner. Nedržela se předepsané lajny. Měl to být největší mediální skandál Spolkové republiky. Eva Herman komentuje na svém neobyčejně zajímavém blogu eva-herman.net  mediální manipulace v Německu. Až z toho jímá hrůza.
   Proč tleská publikum, nebo kdo vůbec tleská? Teror myšlení? Inscenované talkshow a jak to všechno je? Do publika vybírají lidi speciální firmy podle zadání režie a tyto firmy odpovídají za jejich projevy během pořadu. Vybraní dostanou školení předem, kdy tleskat a jak reagovat.
    Pokud v nepolitickém pořadu pozvaný host, zpěvák, sportovec atd. má vlastní názor, neodpovídající režijnímu záměru, což je zřídkavé, je na to režie připravena a vstoupí do programu nějakou vložkou. Moderátor zúží dotyčnému prostor otázkami, které jsou vzdálené od tématu a tak se vyplní zbývající čas. 
   V diskuzích věnovaných financím, ekonomice, rodině atd. je situace jiná. Existuje redakční zadání a komentátor se s ním musí ztotožnit. Vesměs je to identické s vládní politikou.
    U imigračních témat jsou jistá tabu: nikdy to nesmí vyznít ve smyslu ohrožení bezpečnosti a zničení západní civilizace; nesmí se zmínit další miliony, které přijdou. Ideové rámce jsou předem dané: Merkelová je optimální pro Německo; za pár let problémy zmizí; nikdy se nežilo tak dobře; euro je pro německou ekonomiku neobyčejně pozitivní; všechno dokážeme.
    Pokud má někdo z pozvaných jiný názor, dovolí se mu v jistém omezujícím schematu vyslovit kritiku, přerušuje se vsuvkami všeho druhu, režijními i moderátorem. Obvykle se připraví na dotyčného předem otázky, které ho očerní. Konformní s režimem jsou odměněni – stále se zvou do televize, při různých přenosech jsou na obrazovce, jsou dotazováni na názor, dělá se jim televizní reklama.
    Na osobu, která by mohla zvrátit redakční scénář se redakce a moderátor připraví předem. Srazit dotyčného tak dolů, že nemůže spát. V některých případech se politickokorektní účastnící talkshow informují předem a musí si připravit na dotyčného útok. Nemilosrdně ho zničit.
   Existuje slovník zakázaných termínů a spojení: gleichschaltung, matka, německé dějiny, národ atd. Redaktoři v pozadí pozorně sledují průběh talkshow. Z jakého důvodu publikum tleská při vyložených politických nesmyslech? V publiku sedí placení lidé, kterým redakce do sluchátek dává pokyny, pokud nejsou schopni strhnout publikum k potlesku, pouští se potlesk přímo z redakčního pultu. Často jsou lidé z přítomného publika překvapeni, když si doma opakují pořad, slyší masívní potlesk, který se nekonal. 
   Moderátoři, žurnalisté? Jsou školeni, připravováni? Ne, je to podstatně horší. Jsou ve velké většině politickokorektní a jde to z jejich přesvědčení. Oni jsou systém. A systém pevně věří svým pravdám. Nakonec pro tyto super placené joby je to pochopitelné. Kritické diskuze tito žurnalisté nechtějí otvírat a navíc to ani neumí.     


Žádné komentáře: