pondělí 2. října 2017

katalanie referendum

Lid rozhodl a už nemají šanci

Včera v Katalánii. Navzdor policejním represím a devítistovkám zraněných, devadesát procent Katalánců hlasovalo pro nezávislý národní stát. Evropská unie a jak jinak, na straně centrální zkorumpované moci. Málo schopný nohsled Angely Merkelové Rajoy prohrál a jeho počínání povede k rozpadu Španělska. Pokud by totiž dal referendu volný průběh a jednotu země hájil racionálními argumenty, pak by v referendu s velkou pravděpodobností nezávislost nezvítězila. Argumenty Rajoye, stejně jako celého evropskounijního molocha, jsou brutalita a nenávist vůči národům Evropy. Nemají šanci, aspoň v Katalánii.
   Ada Colau, barcelonská starostka, která sama, jak prohlásila hodila do urny bílý lístek: „Dnes vidíme v Katalánii neuvěřitelnou zbabělost centrální vlády a jejího předsedy, který  poslal na bezbranný lid po zuby ozbrojenou policii.“
   Mluvčí Govern (katalánská vláda) Jordi Turull dnes brzy ráno: 90% (2020144) hlasů pro katalánskou nezávislost. Hlasovat mohlo 2262424 Katalánců (zhruba polovina), ostatním španělské represívní složky na pokyn madridského centra zabránily v hlasování, v mnoha případech španělská policie zabavila urny s hlasovacími lístky. 900 zraněných, někteří těžce. Govern odhaduje, že 770000 hlasů se ztratilo, do 400 volebních míst  násilně pronikla
španělská policie. Podle mluvčího Govern se k volbám dostavily 3 miliony Katalánců, což zdaleka překračuje 55% oprávněných voličů, podmínku platnosti referenda.
     Víceprezident Govern Oriol Juqueras: „Jsme odpovědni katalánskému lidu za aplikaci hlasování. Byli jsme svědky brutálního zneužití moci, sám se svoji rodinou jsem nemohl hlasovat, policie nám to nedovolila“.
    Na 10.30 svolal prezident Generalitatu Carles Puigdemont zvláštní zasedání Govern. Govern předloží výsledky hlasování katalánskému parlamentu, který rozhodne o nezávislosti země a otevře cestu ústavnímu procesu k ustavení nového státu.
   Mluvčí madridské vlády Méndez de Vigo dnes ráno prohlásil, že Evropská unie nikdy neuzná výsledky referenda. Určitě se neplete, ale katalánský lid se jich na uznání nebude ptát.
   Po Británii odejde druhý ekonomicky prosperující celek z EU. Po několika dalších referendech v EU zůstanou pouze pomocné školy plus domovy s Alzheimerem a sto tisíc bruselských byrokratů.
   

    
      
   
           

Žádné komentáře: