neděle 22. ledna 2017

homs arbach

Arcibiskup Arbach: Blízký východ křesťanů bez křesťanů

 Západní země nesou obrovskou vinu za válku v Sýrii a za obrovské utrpení, které tím způsobily. Jean Abdo Arbach je melquitský řecko-katolický biskup Homsu. V Homsu bylo zabito během války 420 křesťanů. Arcibiskup se domnívá, že jedním z cílů konfliktu bylo zlikvidovat křesťanství na Blízkém východě. Arcibiskup v hovoru se španělským ABC.
Válka v Sýrii?
    Není to žádná občanská válka, ani žádná opoziční válka proti vládě al-Asada.  Je to mezinárodní válka na území Sýrie. 30000 vojáků, kteří tam bojují nejsou Syřané. Taková je realita. Konflikt je živen z vnějšku a cílí na vyvolání chaosu v Sýrii. Demokracie? V které zemi regionu existuje demokracie?
Konflikt eliminuje křesťanské komunity v oblasti?
    Mám strach z velkého exodu křesťanů, není to dobré ani pro Sýrii, ani pro církev. Spoustu chrámů musíme rekonstruovat, ale má to smysl bez křesťanů. Křesťané, kteří prchli do Evropy, rychle ztratí svojí křesťanskou i syrskou identitu. Ztráta křesťanské blízkovýchodní identity je velmi závažná.
Na křesťany se útočí?
    Víc než na jiné komunity.
Křesťané mají pocit, že je církev odvrhla?
   Církev je snad neodvrhla, křesťané v Evropě se za ně modlí...
 Mají v Sýrii křesťané strach jít do kotela?
    Nemají, mají strach z bomb. Poslední měsíc jsem zažil pětkrát raketový útok na faru, ale kostel zůstane otevřený a sloužíme mše. Před pár dny někdo vložil do kostela bombu. Neznamená to, že chrámy zavřeme. 
Budoucnost vašich dětí?
   Důležitá otázka. Musíme s nimi pracovat v křesťanských katechetických centrech a vychovávat je. Musíme jim poskytnout duchovní a psychologickou útěchu. Je to jeden z nejdůležitějších úkolů současné syrské církve. 

Žádné komentáře: