pondělí 4. dubna 2016

karabach

Víkend v Karabachu

  Katolikos všech Arménů Garegin II. Vystoupil v sobotu noci a vyjádřil se k útokům Azerbajdžánu na celé linii příměří. Mé modlitby jsou na straně karabašského lidu, jsou na straně velitelů a vojáků Armády obrany. Postavte se proti nepřátelským útokům. Modlím se za nezávislost a bezpečnost našeho lidu. Modlím se za pokoj padlých, nechť Hospodin utěší pozůstalé a je nápomocný v obraně naší vlasti. (Jaká slova, jaká síla ducha ve srovnání s papežem v Římě).
  V sobotu zahájila ázerbájdžánská armáda útok proti Armádě obraně Karabašské republiky na celé linii příměří (r.1994). Ázerbájdžánci bombardují i civilní cíle. Podle karabašských zdrojů na ázerbájdžánské straně se bojů účastní turečtí instruktoři. Koncem r. 2015 bylo podepsáno memorandum o vojenské spolupráci mezi Tureckem, Gruzií a Ázerbájdžánem. Cílem jejich memoranda je oslabit Rusko na jižní hranici a nynější konflikt odpovídá tureckým zájmům. Oslabit jediného ruského spojence na Kavkaze.
   Armádě obrany Karabachu se podařilo útok zastavit, těžké boje pokračovaly celou neděli. Obě strany vedou informační válku, takže vyhodnotit ztráty obou stran není dost dobře možné. Ázerbájdžáncům se podařilo proniknout na území republiky, některé opěrné body karabašská armáda dobila zpět. Za každý metr čtvereční musí Ázerbájdžán vycedit hodně krve, říká jeden vojenský expert.
   Armcun Ovanisjan, mluvčí arménského ministerstva obrany, dnes brzo ráno (pondělí):
Arménské síly osvobozují body, které Ázerbájdžán uchvátil v sobotu večer. A dobré zprávy, v některých lokalitách získaly výraznou převahu a dobily nové pozice. Dnes ráno karabašské síly zničily 3 tanky agresora.
   Před pár dny se setkal ve Washingtonu ázerbájdžánský prezident Alijev s americkým viceprezidentem Bidem a ministrem Kerrym. Na serveru ázerbájdžánského prezidenta se lze dočíst o chápání tohoto setkání. Biden velebil Ázerbájdžán ze všechno možné a nemožné. Od účasti na antiteroristických operacích až po podíl na jižním energetickém koridoru. A za dva dny vypukne válka. Biden Alijeva nepřímo podpořil, jak mnozí spekulují? Problém bude triviálnější, Biden není schopný, ani jeho lidi. Alijev si vysvětlil špatně jejich neschopnost. Američané, kteří rozhodují, mají často velmi scestné chápání reality, viděné z osmihvězdičkových hotelů.
   Důvody zahájení války? Prezident Alijev čelí silné opozici v zemi a ekonomickým problémům, cena ropy klesá a pro Ázerbájdžán je to klíčový zdroj příjmů a tak potřebuje vítězství. A v pozadí za ním stojí Erdogan, bez jeho podpory by Alijev nešel  do války. A nešel by do války bez super moderních zbraní, které nakoupil za evropské peníze, které od EU dostává za ropu. Pokud mu EU pohrozí, že přestane kupovat ázerbájdžánskou ropu a plyn,  válka skončí. Ale to by musel vést EU někdo jiný. Erdogan vyjádřil ázerbájdžánskému útoku v telefonickém hovoru s Alijevem podporu.
Semen Bogdasarov, významný ruský politik, ředitel centra zemí Blízkého východu a střední Asie v Moskvě, v hovoru s ARMINFO.
Jak by měla Arménie na útok odpovědět?
  Domnívám se, že by měla odpovědět mocným protiúderem. Zaútočit na infrastrukturu agresora na jeho území.
Na naftové oblasti?
  Především tam. Po levém břehu Kury až na ropné cesty. Přervat ropovody do Evropy. A jestli jejich společnost bude výt (evropská) je třeba jim odpovědět, že Arménie odpovídá na agresi.
Objevily se informace o turecké přítomnosti na ázerbájdžánské straně?
  Turci je vždy podporovali, turecké vedení vyzývali přímo k válce v Karabachu. Turecko a Ázerbájdžán vedou antiarménskou a antitiruskou politiku.
 Jaká je role Ruska v nynější situaci?
   Rusko je za ukončení bojů. Arménie je ale jediným spojencem Ruska v oblasti. Co je hlavní, agresor nepřestane, pokud se mu nevyrvou všechny zuby. Znám psychologii Ázerbájdžánců, po prvních arménských úspěších propukne u nich obrovská panika.
 

Žádné komentáře: