pátek 11. března 2016

evropska centralni banka

Evropa v začarovaném kruhu

Ruský deník Izvestija k evropskounijní ekonomické stagnaci.  Dnes se koná důležité zasedání ředitelů  Evropské centrální banky (ECB) ke stimulaci unijní ekonomie. Sníží se již tak záporná úroková míra a ECB zintenzívní nakupování obligací. V dnešních podmínkách zhoršující se situace světové ekonomiky a pádu v poptávce, efekt bude nulový nebo blízký k nule.
  Evropskounijní ekonomie se nachází v (ne)rovnováze mezi žádným nebo velmi slabým růstem. Negativně se na unijní ekonomice podepisují i protiruské sankce. Růst globální ekonomiky se zpomaluje, a též klesá poptávka rozvíjejících se ekonomik po importu západního zboží.
   Hlavní ekonom Gasprombanky Jegor Susin soudí, že mizí efekt slabého eura vůči dolaru, který nějakou dobu potencoval evropskounijní export. Růstová tempa v Unii se nedokáží posunout od jednoprocentní hladiny. V r. 2015 rostla unijní ekonomika o 1.8%.  Eurostat predikuje v r. 2016 růst 1.7%.  ECB sníží již tak zápornou úrokovou míru a rozšíří výkup státních obligací.  Podle ekonoma je ekonomická účinnost těchto monetárních opatření nevýznamná. V Evropě je nízká inflace, nízká celková poptávka a žádný pohyb v úvěrování výroby. Evropská unie nemůže rozšířit fiskální stimulace – kvůli rigidní pozici Spolkové republiky a severoevropských zemí. Tyto země se staví záporně k rozpočtovým deficitům, ve většině unijních zemí se deficit pohybuje mezi 80%-90% a jeho zvýšení není politicky průchozí.
   Signálem zhoršující se situace byla redukce bankovního personálu v mnoha klíčových bankách. Standard Chartered o 15 tisíc, Deutsche Bank o 11 tisíc, Credit Suisse Group o 5.6 tisíc, UniCredit o 12 tisíc. Dividendy těchto bank  za poslední rok, dva se nevyplácí.
   Vedení ECB začalo jednat pod dojmem špatných zpráv především z Číny. V únoru výrazně klesl čínský export, import klesl o 14%. Důsledkem je pokles poptávky po surovinách a konsekventně producenti surovin přestanou poptávat evropské zboží.  Velké evropské firmy uplatňují na čínském trhu čtvrtinu své produkce.  Tento trend je velkou hrozbou pro unijní ekonomiku. Andrej Vercholancev, hlavní analytik Runin Trust v tom vidí předzvěst krachu celé globální ekonomiky. Rostou akcie produktů první spotřeby, což je typické v podobných situacích.

Žádné komentáře: