středa 28. října 2015

turecko

http://www.aif.ru/politics/world

  Турецкий демарш  / turecká nóta


   Argumenty i Fakty (AiF) píší, že pokud jsou potřeba levné kredity nebo stavba plynovodu, je tu přece Rusko. A vlichotit se třeba USA, pak je tu fackovací panák - Rusko. AiF analýzují cíle Erdoganovy politiky. Velmi přesvědčivým způsobem  osvětlují fakta, která evropští politici vůbec nejsou schopni a ochotni vnímat, ale která se Evropy citelně dotýkají. List píše, že během dvou týdnů se dobré rusko-turecké vztahy posunuly směrem úplně opačným.

Turci ještě nedávno pomalu slibovali Moskvě přátelství až za hrob a nyní vyhrožují, že přestanou odebírat ruský plyn a přidají se k západním sankcím. Turecké noviny jsou plny nehorázných útoků na ruskou adresu. Důvod je jasný - ruské bombardování islamistických objektů v Sýrii. Jako záminka jim posloužilo náhodné narušení tureckého vzdušného prostoru ruským letadlem, list píše, že na něco takového jen čekali. 
  Ruské bojové akce Turky šokovaly, samotné Turecko zabředlo během posledních let nevídaným způsobem do syrského bahna. Čtyři roky podporují syrskou opozici, domnívali se, že svržení Bašara Asáda bude hračkou a zatím jim před očima vznikl nezávislý syrský Kurdistán.  Vznikl Islámský stát, jeho dobrovolníci přicházeli do Sýrie s tureckým požehnáním, kdo někdy pobýval na syrsko-turecké hranici chápe situaci. Turečtí pohraničníci v noci osvětlují cestu dobrovolníkům z Evropy. Turecké bombardéry pravidelně bombardují irácké pozice kurdské strany pracujících, PKK. Turci verbálně bojují s Islámským státem, ale ze vzduchu likvidují jeho nepřátele. Proč? Stačí si připomenout, že Erdogan kdysi napsal verše : „Minarety jsou naše bajonety“. Jeho strana když přišla k moci okamžitě povolila nošení hidžabu ve školách. AiF již nepíší, že to všechno s požehnáním Evropské unie. Saúdští politologové říkají, že Erdogan chce obnovit nějakou formu Osmanského státu. AiF píší, že Erdogan naznačuje, že pozastaví stavbu plynovodu Rusko-Evropa, ale Rusko je velkým odběratelem turecké zemědělské produkce a jiného odběratele v současnosti Turecko nenajde. Též tři miliony ruských turistů těžko nahradí někdo jiný.
    Noviny se ptají, jestli vůbec Rusko potřebuje podobná partnerství a staví do podobné polohy jako Turecko i Bulharsko a Bělorusko. 

Žádné komentáře: